Адонис – най-старото дърво в света

Със сигурност дядо ви ви е показвал вековни дървета на село. Доста впечатляващо е да видиш пред себе си късче живот, което е оцеляло повече от 100 години. А как ще се почувствате, ако срещнете отблизо дърво, което е оцеляло в последните 1075 години? Аз лично бих бил дълбоко респектиран.

Черната мура (Pinus heldreichii) е дървесен вид, който расте в северозападните части на Гърция и е известен с дълголетието си, но до сега никой не е допускал, че ще бъде открито дърво, което да е оцеляло в продължение на цяло хилядолетие.

Учени от университетите в Стокхолм, Майнц и Аризона са обединили усилия, за да изучат един конкретен екземпляр, намиращ се в планината Пинд, Гърция, в близост до границата с Албания.

Те установили с относителна точност възрастта му. Според тях семето, което е започнало да си проправя път към небето е започнало живота си някъде около 941 година.

Името му датира от малко по-късно, като средновековните гърци го кръстили на своя митологичен божествен образ – Адонис. Връзката е, че богът е асоцииран с красотата на природата по време на пролетта и лятото.

Любопитни събития, случили се в света на хората, докато фиданката Адонис растяла, са много. За да придобиете представа за достолепността му, ще ви посоча няколко значими периода от историята ни.

  • 941 – Адонис е семенце: Византийската империя е в своя пик, а от Север викингите достигат чак до Черно море.
  • 1041 – Адонис е на 100 години: В Китай излиза книга, описваща творение, наречено барут, докато в Шотландия провъзгласяват за крал някой си Макбет.
  • 1191 – Адонис е на 250 години: Основа ни са университетите Оксфорд и Сорбоната в Париж. Третият кръстоносен поход влиза в сражение с император Саладин в Светите земи.
  • 1441 – Адонис е на 500 години: Османската империя завладява Гърция и Балканите, заедно с България. Гръцката интелигенция успява да избяга на Запад, за да вдъхнови Европа към Ренесанса. В Швеция е сформиран първия парламент в Арбога. Йоханес Гутенберг тества първата печатна преса.
  • 1691 – Адонис е на 750 години: Исак Нютон формулира трите си физични закона. Сладоледът, чаят и кафето са внесени в Европа.
  • 1941 – Адонис е на 1000 години: Втората Световна Война е в разгара си. Балканите са окупирани от нацистка Германия и Италия.

Автор: Десислав Янкулов Източник: National Geographic