Хранителен дефицит – как да се предпазим

Хранителният дефицит е едни от основните проблеми в съвременния динамизиран свят, в който уж имаме достъп до всичко по всяко време, но реално не се замисляме, кога от какво се лишаваме в полза на няколкото спестени минути от готвене или разходка до по-далечен ресторант.

Седнахме заедно със Станимир Михов, за да се опитаме да ви дадем няколко полезни съвета, за това как да се предпазите от най-често срещаните хранителни дефицити, тъй като те могат да ви причинят воден дисбаланс, проблеми с нервната система, храносмилането и метаболизма.

Пълнозърнестият хляб не е полезен,  просто защото хората го казват. Хранителните му стойности и предимства са безброй

Пълнозърнестият хляб не е полезен, просто защото хората го казват. Хранителните му стойности и предимства са безброй

  • Желязо – Желязото е една от най-важните хранително съставки за кръвта ни.

    То стимулира производството на хемоглобин в тялото ни, а той от своя страна е отговорен за производството на червени кръвни телца. За да забележите, дали имате проблем в това отношение, симптомите са леснодоловими – умора, безпокойство, бледа кожа, главоболие, отслабена имунна система, изтъняване на косата и нарушена функция на мозъка. Храните, които са с най-високо съдържание на желязо, са подправки, като кимион, копър, джинджифил, магданоз и какао. Други наситени са целината, скаридите, мидите, гъбите, заешкото месо, тиквеното семе и соята. Имайте в предвид, че не бива да се прекалява с консумацията на подобен род храни, защото и завишеното количество на желязо води до създаване на друг тип проблеми.
  • Калий – Калият е известен, като регулатор на кръвното налягане. Липсата му води до сериозни проблеми със сърцето и повишаване на риска от инсулт. Сред симптомите за калиев дефицит са запек, отслабване, мускулни болки, нарушен сърдечен ритъм и умора. Храните, които са богати на тази съставка, са магданоз, копър, червени чушки, моркови, праз, бял боб, банани, джинджифил, грах, леща, лешници и яйца. Ежедневно имате нужда от около 4700 милиграма калий, за да се поддържате в добро здраве.
  • Калций – Тук е възможно да имате малко повече общи познания, но все пак отбелязваме възможността човек да си докара калциев дефицит. Той е основна градивна частица на костите и мускулите ни. Логично е и че симптомите на подобна липса са загуба на апетит, умора, мускулни крампи и нарушен сърдечен ритъм. За да си набавяте нужните количества калций (1000-1300 мг) е добре да включите в храната си броколи, портокали, сардини, смокини, тофу, бамя, както и всички видове млечни продукти.

    Млечните продукти са с високо съдържание на калций

    Млечните продукти са с високо съдържание на калций

  • Магнезий – Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в тялото ни. Той е жизнено важен за мускулите, сърцето, черния дроб и бъбреците. Логично проблемите, които създава липсата му, са свързани именно с тези органи. Сред симптомите са безпокойство, умора, загуба на апетит, гадене, безсъние, нарушен сърдечен ритъм и високо кръвно налягане. Наблегнете на пълнозърнестите храни, ядките, бобените изделия и зеленолистните зеленчуци, за да си набавяте дневната доза от магнезии.
  • Фолиева киселина – Тя е много важна за жените, които са в очакване на деца или вече имат такива, защото този тип киселина е отговорна за деленето на клетките в тялото. Неслучайно лекарите често предписват таблетки с фолиева киселина на бременните си пациентки, за да им осигурят оптималното количество за тяхното неродено дете. Ако страдате от дефицит на фолиева киселина, ще имате подут език, ще чувствате умора, ще получавате афти и ще имате забавен растеж на тялото. Сред естествените източници на този хранителен продукт са зърнените храни, листните зеленчуци и портокалите.
  • Йод – Щитовидната жлеза е под съществения контрол на йода, който приемаме с храната си. Тя е важна за развитието на мозъка, растежа на тялото и поддръжката на костната система. В глобален мащаб йодният дефицит е един от най-срещаните проблеми. Около 1/3 от населението на Земята изпитва такъв проблем. Следете състоянието си и особено това на вашите деца, защото те имат най-голяма нужда от здрава щитовидна жлеза. Белодробните проблеми, отслабената имунна система, дерматологичните усложнения с кожата, косата и ноктите, анемията и кардиологичните проблеми са само част от проблемите, до които може да доведе йодния дефицит. Морската риба, лукът, медът, сините сливи, бананите, яйцата, киселото мляко, цвеклото и орехите са най-богатите на йод храни.

    Сьомгата има богато съдържание на повечето  хранителни вещества,  от които имате нужда

    Сьомгата има богато съдържание на повечето хранителни вещества, от които имате нужда

  • Витамин B12 – Това е витаминът на енергията. Организмът ни бързо го изчерпва, което налага ежедневната му консумация, за да имаме сила за най-обикновените си задължения. Единствените източници на витамин B12 са животинските продукти. От там идват и проблемите при вегетарианците и веганите. Дефицитът на B12 може да доведе до скованост в крайниците, анемия, загуба на паметта, умора, ниско кръвно налягане, параноя и халюцинации. Знайте, че почти всеки животински продукт е добър източник на този витамин.
  • Витамин D – Този витамин играе роля в поддържането на двигателната ни система. Липсата му води до болки в мускулите, слабост, умора и болки в костите и ставите. Приемът му е много относителен по отношение на възраст, пол и специфично здравословно състояние. Затова е добре да се консултирате с лекаря си, за да знаете с точно, какво количество ви трябва, за да не си създадете дефицит или да се натровите с него. Съдържанието на витамин D е особено голямо в скумрията, сьомгата, пъстървата, телешкия черен дроб и жълтъка на яйцата. Имате и допълнителен стимулатор за набавяне на този витамин и той е чрез слънцето.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com