Президентът Плевнелиев насрочи референдума на Слави

Държавният ни глава издаде дългоочаквания указа, който трябваше да определи датата за провеждането на общодържавния референдум, иницииран от шоумена Слави Трифонов.

Тя ще е 6 ноември, когато ще са и президентските избори на Република България, за да се съкратят излишните разходи, а и да не се пропилява времето на гласоподавателите.

Припомняме въпросите, които преминаха пресявката на конституционния съд. Те са, както следва:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалиции, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор.

– обосновка на решението от страна на президента Росен Плевнелиев.

Ние от The Mainline съветваме всички наши читатели да се включат активно в президентските избори и националния референдум, каквото и да е тяхното мнение и желание.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Economic.bg