Експресно охлаждане за тялото без да си докарате настинка

Може сега да ви се струва нелогично да ви предлагаме нови методи за справяне с жегата, когато навън вали и духа, като за последно, но знайте, че горещините не са приключили. Все пак сме средата на август, а в последните години опитът ни подсказва, че до някое време през септември все ще имаме нужда от къси гащета и тениски. Затова научи някои от тези ефикасни методи за справяне с жегата и ги приложи при първа възможност и нужда.

  • Забави темпото – Чудиш се, защо се потиш, като свиня, щом температурата на тялото ти е 36.

    6º, а на въздуха е едва 33. Често това се дължи на физическата ти активност, от където енергията се превръща в топлинна и така започваш да хвърляш води, като родилка. Забави малко темпото, ако си се разбързал някъде в следобедните часове и ще видиш, че вадичките по гръбната ще секнат скоро.
  • Пий много вода – Ама не ледено студена, защото ще те пресече, а и да не говорим, че ефектът е обратен по отношение на потенето. Пий вода от градските паркове или си взимал неохладени бутилки от будките. Тялото ти има жизнена нужда от вода, за да функционира нормално и да се охлажда подобаващо.
  • Акцентирай върху точките с пулс – Има една медицинска тайна, която гласи, че поливането 30 секунди на китките със студена вода, забавя пулса. От там следва и спадането на телесната температура и ето, че вече се чувстваш по-добре, въпреки жегата. Направи нещо подобно с врата си, но вместо да се оливаш с вода, можеш да сложиш някакъв студен продукт от фризера. Да речем фикса със зеленчуци, които купи преди 5 месеца, но така и не си се решил да сготвиш.
  • Ментол и вода – Няма как да не ти се е случвало да дъвчеш дъвка с ментов вкус и след това да пийнеш глътка вода. Усещането тогава винаги е било неприятно студено. Е, впрегни ситуацията в своя полза. Знаеш вече, какво е нужно.
  • Носи памучни дрехи – Памукът има свойството да попита потта. Може да ти се струва гадно, но потенето е съществена функция на тялото ни и всеки, който ти твърди, че е гадно да си мокър, може да си заврем лосионите против изпотяване в сладкото малко епилирано дупе. На пазара вече има продукти, които убиват миризмата без да спират потенето. Заложи на тях и запази мократа си тениска на гърба, ако не искаш да те удари някой топлинен удар.

Автор: Десислав Янкулов Източник: GQ Magazine