Археолози откриха най-стария златен артефакт в света край пазарджишко село

Колегата Ангел Красимиров от Reuters предава информацията, че българският археолог Явор Бояджиев може би е открил най-стария златен артефакт в историята на човечеството.

В разкопките край село Юнаците, област Пазарджик, е намерен древен град, датиращ  в преди 6600 години или иначе казано около 4500-4600 години преди Христа. Именно в останките от този град се открито малко мънисто, направено от злато, което ще претендира за най-стария златен накит изобщо.

Досегашният рекорд е отново от днешните земи на България.

Некрополът край Варна, открит през 1972, се смята, че е с около 200 години по-нов от месопотамското селище край Пазарджик.

Мънистото, за което става въпрос, е с размери от 4 мм в диаметър и тежи около 0.005 унции или иначе казано – 15 сантиграма.

В района около Юнаците са намерени още 150 керамични фигури на обожествени птици, което е ясен знак, че жителите на селището са почитали животните по по-особено начин.

Предположенията са, че този град е бил унищожен от нашественици към края на 4500 г.пр.Хр., но въпреки това находището ще се окаже едно истинско богатство за съвременната археология.

Веднага щом учените извършат всички нужни изследвания на артефактите, те ще бъдат изложени в Пазарджишкия Археологически Музей, за да може всички да се насладят на този къс от историята, с който се бележи началото на една хилядолетна епоха с обработване на скъпоценни метали.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Reauters, цитиран от Huffington Post