Как да спестяваме пари ?

Не това е нашата философия за парите, но все пак има адски много хора по света, които се водят именно от спестяването. Ние в TheMainline обичаме да сме ларж – дори когато нямаме, което се случва рядко, колкото и странно да звучи, имайки предвид къде живеем, но все пак е така, защото философията ние е да вадим повече, а не да пестим малкото, което имаме.

Обаче, ако сте от хилядите хора по света, които управляват личните си финанси така, че често се случва в средата на месеца да сте изхарчили всичко по сметката си , имаме няколко много добри и полезни съвети, съставени от Businessinsider, за това как да не оставате на червено.

1. Обновете плана си за разговори по мобилния телефон. Много от нас не знаят, че плащат за услуги, които никога не използват. Затова, прегледайте отново особеностите на отстъпките и ангажиментите в договора си с мобилния оператор. Някои подобни промени могат да спестят доста пари в края на месеца.

2. Откажете се от каналите от цифровата телевизия, за които редовно плащате допълнително, а всъщност не гледате.

3. Преразгледайте застраховките си.

4. Пазете системите и уредите си в добро състояние. Отдавна е изпитан изводът, че грижата за домашните електроуреди и личните устройства пести доста пари – за нови или за поддръжката на старите.

5. Хранете се у дома. Направете си обяд и го занесете в офиса в някои от делничните дни. Не само ще спестите пари, но и ако сте кулинар, ще се насладите на приготовленията за един хубав обяд, какъвто на вас ви харесва.

6. Правете carpool. Какво е това? Думата е жаргон в САЩ. Обозначава практиката няколко колеги да се разбират да ходят на работа с колата на единия.

7. Вървете пеша. Така се пестят пари и е полезно за здравето. Препоръчва се на хората, които не живеят невъзможно далеч от работното си място.

8. Съберете приятелите вкъщи и гледайте филми или спортни събития, вместо да излизате навън вечер. Така ще избегнете някои разходи за билети, храна и напитки в заведения, паркинги и бензиностанции.

9. Консумирайте електричество умно. Изключвайте светлините, телевизора и другите електрически устройства, когато няма човек в стаята.

10. Пазарувайте със списък. Това ще ви помогне да избегнете ненужните, импулсивни покупки, които винаги правим в магазина, когато сме отишли за нещо друго, конкретно.

11. Използвайте талони за намаление. Огледайте се за разпродажби.

12. Купувайте храни с различни приложения в готвенето.

13. Шофирайте безопасно, с умерена скорост.

14. Опитайте да продадете вещи – колекции, сувенири, книги, ретро устройства, които някога сте харесвали, но сега нямат сантиментална стойност за вас.

15. Плащайте си вноската по кредита всеки месец, без да прехвърляте крайния срок.

16. Не купувайте продукти и услуги с промоция, обозначаваща някакво време. Всички сме виждали подобни надписи и реклами – „купи сега и не плащай вноски цяла година“, например. Знайте, че след това ще трябва да изплатите продукта с много високи лихви.

17. Пробвайте да продадете нещо в сайтовете за неща втора употреба. Например стари лекции, реферати, минали презентации, проекти, които могат да служат като образец.

18. Сега се огледайте за изгодни условия, ако отдавна мислите да изтеглите ипотечен кредит.

19. Продайте или отдайте под наем част от площ или терен (двор, таван), който не използвате (ако имате такъв).

20. Плащайте първо на себе си. Независимо какви стратегии за спестяване на пари използвате, да се отплащате първо на себе си е абсолютният начин да увеличите спестяванията си. Като си доставяте малки удоволствия ще осигурите бъдещето си, защото в крайна сметка Вие самият сте най-големият кредитор на себе си.

Автор: TheM