Няколко интересни факта за света

Никога не е излишно да знаем някой и друг интересен факт – не знаем кога може да ни потрябва. Освен това могат да променят перспективата ни за света и да ни накарат да се замислим върху някои неща.

В Судан има повече пирамиди, отколкото в Египет
В Судан има най-много пирамиди – дори повече, отколкото в Египет. В три града там са открити около 240 пирамиди със средна височина около 30м.

За сравнение, в Египет са открити „само“ 135.

Десен волан
Макар в повечето страни по света да се шофира от дяснята страна на пътя, има около 50 нации, където хората карат отляво. В това число са Англия и много от бившите британски колонии като Австралия, Нова Зеландия и Индия. Има обаче и няколко държави,   които не са били колонизирани от британците, но все пак се шофира отляво, например Япония.

Повече коне, отколкото хора
Монголският кон е местната порода в Монголия. Тя е останала предимно непроменена още от времето на Чингис Хан.
Номадите, които живеят по старите монголски традиции, все още отглеждат повече от 3 милиона коне. Конят е най-уважаваното животно в Монголия. Номад, собственик на много коне, се счита за богат.
Монголците имат 500 думи, описващи чертите на конете. Причината е, че не им дават имена, а ги идентифицират по цвят, шарки и белези.

Повече овце, отколкото хора
В Нова Зеландия има повече от 39 милиона овце, докато населението на страната е 4.6 милиона души.

Най-голямо езиково разнообразие
Папуа Нова Гвинея е страната, където се говорят най-много различни езици – повече от 820. Най-използван обаче е английският.

В Аляска има пясъчни дюни
Големите пясъчни дюни в Кобук са на около 45км от Северния полярен кръг, но въпреки това през лятото става доста горещо – понякога температурите надминават 30°C.
Дюните са една от най-странните гледки в Аляска, извисяват се на 30м височина и покриват площ от 65кв.км.

Странните вятърни мелници в Ирландия
Повечето вятърни мелници в Ирландия се въртят по посока на часовниковата стрелка, докато по света е обратното.

Най-изолираният град на света
Пърт в Западна Австралия е най-изолираният град на планетата. Най-близкото населено място до него е на повече от 350км отвъд непроходима пустиня, а най-близкият град с население повече от 100 000 души е Аделаида, който е отдалечен на 2100км.

Мощта на Амазонка
Река Амазонка излива толкова много вода в Атлантическия океан, че на повече от 150км от устието на реката можете да загребете речна вода.

Най-дългото пътуване с влак
Транссибирската магистрала е най-дългата железопътна линия в света. С дължина 9289км тя свързва Москва и Владивосток. За изминаването й са нужни 7 дни.

Обезлесяване
Останали са около 22% от горите по света. Западна Европа е изгубила около 98% от първоначалните си дървета. Азия – 94%, Африка – 92%, Океания – 78%, Северна Америка – 66%, Южна Америка – 54%. Около 45% от тропическите гори по света са изчезнали през последните няколко десетилетия.

Най-краткия междуконтинентален полет
Това е полета от Гибралтар (Европа) до Танжер (Африка). Разстоянието е около 55км, а полетът продължава 20 минути.

Най-широкия мост
Мостът над Оукланд Бей е най-скъпият проект в историята на Калифорния – оценен е на $6.4 милиарда. Освен това е най-широкият мост в света – състои се от 10 платна за движение и е широк 258м.

Най-големият дворцов комплекс
Забраненият град в Пекин е абсолютно огромен – състои се от 980 сгради на площ 72 хектара. През 1987г е обявен за защитен обект от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Освен това представлява най-голямата колекция от запазени древни дървени конструкции в света. Посещаван от повече от 14 милиона души годишно, музеят в Забранения град е най-популярният в света.