Добродетелите на самоиздигналите се милиардери

Митовете за българските богаташи винаги ги свързват с посткомунистическия биологичен вид, носещ се под прозвището мутра. Но на Запад асоциацията с милиардер е най-често човек, който е реализирал идеите си и те са му се отплатили, носейки купища пари в процеса. Една малка, но известна група от такива милиардери са Стив Джоб, Елон Мъск, Ричард Брансън, Опра Уинфри, Андрю Карнеги, Хенри Форд и Джон Рокфелер. Всички те са се издигнали от прахта, отупали са се и от същата са съумели да изградят познатия ни свят с помощта на двете си ръце.

Но, какви качества трябва да притежава човек, за да повтори техния успех? Какви добродетели ги характеризират? Колегата Алекс Чарфен е съумял да обособи 10 личностни качества, дефинирайки характерите на самоиздигналите се милиардери.

  1. Чувствителност и самообладание – Това им е помогнало да разберат по възможно най-добрия начин заобикалящия ги свят, за да могат да го усъвършенстват.
  2. Поглед към бъдещето – Тук не говорим за шашмите на някоя циганка от лунапарка, а за прозорливост, която е плод на логиката, а не на някакви магически способности.
  3. Висок професионализъм – За да успеете във всяко едно голямо начинание, вие трябва да подхождате с максимална доза професионализъм. Намесването на лични отношения влияе като болест на бизнеса.
  4. Адаптивност – За да бъдат на върха в продължение на десетилетия, самоиздигнатите милиардери трябва да се адаптират към спецификите на всяко следващо поколение. Днешните деца нямат нищо общо с децата от прехода, а още по-малко с децата на средата на миналия век. Адаптацията е това, което преодолява дистанцията в дългосрочен и краткосрочен план.
  5. Ексклузивен фокус върху резултатите – Най-добрата оценка за успеха на всяко едно начинание е крайният резултат.
  6. Постоянен прогрес – Теорията за безкрайната вселена важи и за човека. Границите са това, което сами си поставяме, докато природата ни е дала простора, за да се ширим без ограничения.
  7. Постоянно самоусъвършенстване – „Човек се учи, докато е жив.“ Дори най-арогантните личности в историята са наясно, че е невъзможно да знаеш и можеш всичко.
  8. Връзките с хората са изключително важни – Срещите с нови лица винаги са от полза, защото никога не знаят от къде ще дойде вдъхновението за новата голяма идея.
  9. Усетът към печеленето на пари – Четох някъде веднъж, че „човек никога не бива да прави нещо безплатно, ако е наистина добър в него.“ Е, тези хора определено робуват на този принцип.
  10. Безграничка мотивация – Никога не се примиряват със статуквото, защото това е сред характеристиките на обикновения човек. А обикновения човек разчита на месечната си заплата и умира с пенсията си.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success