Бирата върви с мезе и мезето с бира

Имам удоволствието да ви предам една особено вкусна задача, която имах честта да изпълня днес. Бях специално поканен в столичното заведение Rockit, за да дегустирам различни мезета и разядки, които биха вървели с биричка. За човек, който от две, че и повече години, за пръв път опитва бира, мога да кажа, че спокойно съм склонен да се върна към алкохолизираните си години, стига всеки ден да имах възможността да мезя с подобни вкусотии.

Някак несериозно е,  ако си фен на Rock-а и никога не си посещавал Rockit

Някак несериозно е, ако си фен на Rock-а и никога не си посещавал Rockit

Убеден съм, че всички знаете, че бирата е най-мъжкарското питие.

Един от признаците за това е, че тя не върви със салата или разни префърцунени гурмета, които и кучето не би облизало от чинията. Газираният компот от хмел е еликсир за онези, които без да казват „пардон“ биха се оригнали в блажено задоволство, докато гаврътват поредната халба, с която да затапят уникалните пържени кюфтенца с домашен чипс, които се подвизават под прозвището „Бирено мезе“ в заведението.

Освен това в менюто се натъкнах на нещо, което вездесъщият Ал Бънди със сигурност би наложил в антифеминистката си организация, като основно ястие за алкохолните турове с тежка светла бира. „Таралежки Rockit“ са едни месни топчета от шунка и кашкавал, които така бързо изчезват от чинията, че в тъмното дори е възможно да се стигне до дуем с вилици в опит да боднеш последната хапка. В този ред на мисли задръж домашните си маниери и не посягай с голи ръце, защото едва ли „таралежките“ ще са особено приятни с кървав сос отгоре им.

Ако горните две мезета бяха за споделяне, то третото е редно да си остане привилегия за егоистичния индивид. „Кашкавалът на плоча“ е гаранция, че всяка една от 20-те вида бира в бара ще влиза, като у дома си, когато подложиш с него.

Докато вътрешно грухтя доволно, а външно се придържам към възпитанието, дадено ми от мама, гледам да поразпитам малко за бара и да огледам цялостната обстановка, в която се намирам. Оказва се, че заведението е акцентирало върху по-американския си стил със своите задължителни български нотки. Приглушената светлина разкрива по стените безброй снимки на известни музиканти в сферата на Rock&Roll-а, огромна част от които дори са гостували, ако не на сцената, то поне да ударят по едно българско пиво. Мнозина дори са си оставили автографите, за да направят обстановката още по-специална.

Rammstein са само една от многото големи банди,  вкусвали част от яките мезета в бар Rockit

Rammstein са само една от многото големи банди, вкусвали част от яките мезета в бар Rockit

Любопитно ми стана, да разбера, за какви изпълнители все пак говорим. Домакините ми изпитаха затруднение при въпроса: „Коя е най-известната банда, идвала в заведението?„, защото това, което за обикновения музикален фен е епична среща, за тях е ежедневие. Записвам си все пак имената на Rammstein и Sabaton, осъзнавайки, че нямам нужда от повече убеждаване в популярността на бар Rockit.

За финал исках да разбера, кои са най-добрите бири, предлагани за гастрономите, посещаващи заведението и с изненада установявам, че тук се залага на българското пиво. „Гларус“ и „Диво пиво“ са двете най-добри бири, които можете да си поръчате с някое от вкусните мезета, за които ви споменах по-рано.

Дали ще се отбиете за обедното меню или след месец ще се включите в иновативния за столицата бюфет, а може би ще се пуснете за някоя от епичните петък и събота вечери, все ще сте на правилното място. Rock&Roll с бира в едната и мезе в ръката, мада фака!

Автор: Десислав Янкулов