Ценете времето си сутрин, като се подготвите от вечерта

Човек трябва да цени времето си, защото в противен случай то винаги ще работи против него. За целта е нужно да вкарате ред в режима си, ако не искате всяка сутрин да пришпорвате задълженията си и винаги да бързате, за да не закъснеете.

Предлагам ви няколко доказано работещи фактора, които да вкарат ред в живота ви и утрото да престане да е претрупано с всичките тези досадни задължения.

  1. Пригответе работните си дрехи непосредствено преди лягане – Дали работите в офис или на открито, човек винаги има определено работно облекло.

    То винаги трябва да ви очаква сутринта на табуретката или на закачалката, готово за обличане. Изгладете ризата и избършете обувките, изкарайте си чиста тениска и пригответе гащеризона. Направете така, че единственото нещо, което да се изисква на сутринта, да е свалянето на пижамата и обличането на служебното облекло.
  2. Предвидете закуската си – Не е нужно млякото и яйцата да ви чакат върху печката, защото ще се развалят, особено в жегите. Просто бъдете наясно, какво ще хапнете за закуска и започнете с приготвянето още щом излезете от банята. Ако се изискват специфични прибори, тях вече можете да ги подредите на кухненския плот, за да ви подсетят за снощните желания.
  3. Легнете си 10 минути по-рано – На пръв поглед 600 секунди са нищо, но в дългосрочен план биха имали огромен ефект. Оставете смартфона настрана и прегърнете възглавницата без да преговаряте всичко случило се от деня в социалните мрежи. Информацията е същата от през деня и със сигурност няма да се е променила на сутринта.
  4. Наумете си приспивен режим – При мен доказано работещият модел е пускането на епизод от някой любим кратък сериал, който е гледам милион пъти. При други хора чаша горещо мляко върши работа. При трети пускането на неангажиращо предаване по телевизията. Намерете своята „приспивна песен“ и се придържайте към нея, защото някога, дори да сте изморен, може да зяпате в мрака в очакване на Сънчо, който сякаш въпросната вечер ви е забравил.
  5. Довършете дневните си задачи няколко часа преди сън – Няма по-голям враг на съня от чувството, че нещо не е довършено. Мнозина страдат именно от подобна липса на сън и се принуждават да работят с часове след полунощ, като в един момент си оставят едва няколко часа за дрямка. А това влияе негативно на следващия ден. Постарайте се да подредите така задълженията си, че час-два преди да се запътите към леглото да сте приключили с всичко.

Автор: Десислав Янкулов