Защо ни боли стомахът, когато ни ритнат в топките?

Това е един от онези въпроси, които касаят половината популация на планетата и е такъв, на който всички искат да намерят отговора, макар той по никакъв начин да не спомогне за решаването на проблема с болката.

Д-р Дариуш Падуч – шеф на отделението по сексуално здраве и медицина в Уейст Корнъл Медисин, има много просто обяснение на въпроса: „Защо ни боли в стомаха?“ Оказва се, че всичко е въпрос на еволюция.

Когато случайността реши, дали да сме момченца или момиченца в утробата на майките ни, тестисите и яйчниците представляват едно и също нещо. Те се формират вътре в тялото ни в близост до черния дроб, а едва, когато фетусът напредне в развитието си, яйцата ни излизат от тялото.

При формирането им в близост до стомаха се запазват нерви, датиращи още от зората на човека, когато са се запазили до днес. Точно тези нерви получават сигналите за болка, когато получим удар в топките.

Именно от там идва това разминаване между реалния източник на болката и мястото, на което я изпитваме.

Д-р Падуч ни съветва да посетим лекар, ако 15 минути след нараняването все още изпитваме болка. Тогава рискът от по-сериозни щети е далеч по-голям и е хубаво да се консултираме с вещо лице, за да предотвратим по-лоши последствия.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Men’s Health