В Испания дори дванайсетокласниците често повтарят годината

Споделяме ви този факт, не за да омаловажим интелекта на децата в Испания, а за да направим паралел с българската образователна система, в която повтарянето на 12 клас е превърнато в табу, благодарение на финансовите интереси на университети.

Темата за българското образование е една от най-старите и дискутирани в демократични времена. Няма как да е иначе, когато година след година виждаме, че винаги нещо някъде куца, а от там на практика идват и всички останали проблеми в обществото ни.

Испания не се слави, като най-проспериращата страна в това отношение, но е факт, че в тази област са много пред нас, тъй като знанията на зрелостниците са в много висока степен на приоритет за държавата, отколкото попълването на определена квота за местата във висшите учебни заведения.

Днес попаднахме на едно интервю с учителка по английски от пазарджишката математическа гимназия „Константин Величков„. Госпожата се каза Ана Рабаджийска и тя е ръководител от българската страна на един проект на име „Да се замислим над фактите и да действаме“ по програмата „Еразъм+„.

Госпожа Рабаджийска споделя пред колегите от вестник „Знаме„, че посещението ѝ на Пиринеите е минало доста интересно.

За пример дава училището на директор Кармен Рамос, където е създадена строга система за достъп в самата сграда. Оказва се, че там, дори да сте родител на едно от децата, ще трябва да преминете през специален вход, който е под строгия контрол на охранителна фирма. Представяте се задължително документи за самоличност и се известява целта на посещението, след което се установява истинността със съответните лица. Дали ще е някой учител или директор, няма значение. Важното е, че няма да можете да влезете в училището, ако на няколко инстанции не преминете проверка.

Друг любопитен факт е, че и самите деца не могат да излязат безнадзорно. Вратите се затварят до 14:00, когато свършват и учебните занятия, а храната обикновено е домашно приготвена или закупена от единствения павилион, стопанисван от самото училище. Отговорността за това отново е на охраната, която първа реагира, ако се наложи екстрено вземане на решения.

Но най-важното е, че цялата образователна система е наложила полагането на 4 задължителни изпита, за да бъде завършено успешно средното образование на децата. У нас те са само два и се наричат матури, които година след година стават повод за сериозни скандали. В Испания е достатъчно зрелостниците да не положат успешно само един изпит, за да отидат на поправителен и ако и там се провалят, да повторят годината.

Оказва се, че учениците, техните родители и държавата не роптаят против това решение, което доказано работи, защото никой не може да излезе от образователната система с незаслужена диплома.

Всички знаем за ситуацията у нас, в която десетки университети и колежи в цялата страна запълват местата си с крайно некачествени кадри, само за да бъдат усвоени едни държавни или частни средства. Именно, благодарение на тази практика, дипломите ни не се вземат на сериозно дори и от местните работодатели, камо ли от чуждестранните.

Автор: Десислав Янкулов