Превратът в Турция – инсценировка или терористичен акт?

По официални данни опитът за преврат в съседна Турция е бил потушен. Равносметките са, че са били убити близо 300 души, ранените са над 1000, а арестуваните са цели 6000, половината от които магистрати.

Версиите към момента са две – терористичен акт от страна на съдебната система и добре режисирана инсценировка от Реджеп Ердоган. И в двата случая говорим за провал на демокрацията в Турция, което води със себе си стотици жертви и безброй проблеми в близко бъдеще за страната.

Първата теория е плод на правителството, според което превратът е бил скалъпен набързо, за да се избегнат планираните арести на корумпирани магистрати и полицейски служители, като част от една от най-мащабните вътрешни чистки в историята на страната. В крайна сметка до въпросните арести все пак се достигна, но именно те са причината за другата теория.

Тя използва този факт, за да се предположи режисирането на събитията от края на миналата седмица, след които се стигна до предвидени публични кръвопролития и аргументирането на свалянето на почти цялата съдебна власт. От Европа дори имаше изказвания, че това е сбъдване на най-големите опасения от демократичния свят.

И в двата случая позицията на президента Реджеп Ердоган в момента е по-силна от всякога, защото ЕС, САЩ и Русия застанаха на негова страната, защото никъде по света не се гледа с добро око на военните преврати. А и самото общество в Турция е по-склонно да адмирира проявата на чиста физическа сила от страна на управляващите, които за денонощие успяха да се справят с изградилата се ситуация.

Каквито и да са в крайна сметка причините за тези смутни времена в Турция, следващите месеци и години ще са едни от най-трудните в историята им от политическа гледна точка.

Автор: Десислав Янкулов