Редът на упражненията има значение

Някога случвало ли ви се е да отидете в залата и да се лутате в размисли, какво да е следващото упражнение, което ще правите? На мен някога ми се случваше, но това е в миналото. Минало, в което очевидно не съм тренирал правилно.

Как да вкарате тялото си в ритъм, за да използвате максимума от потенциала му? Много просто – подредете си режима за всяка една от тренировките.

Това става много лесно, като спазвате едно просто правило, което ще ограничи избора ви и респективно ще го улесни.

За всяко „избутващо“ упражнение, правете две „издърпващи“. Може да ви звучи сложно, но не е. Обърнете внимание на всяко едно упражнение, за което се сетите, и ще разберете, че принципите са точно два – дърпане и бутане.

Неслучайно треньорите в залите винаги правят програми с нечетен брой упражнения за всяка мускулна група. Дали ще са три, пет или седем, няма значение. Важно е да се запази съотношението между дърпане и бутане.

Друго важно нещо за правилната подредба на тренировката е винаги да поставяме в приоритет големия мускул пред малкия. Да речем, че сте в деня си за гърди и бицепс. Винаги трябва да започвате с гръдните мускули, защото те изискват много по-голяма количество енергия. Енергия, която ще изцедите, ако започнете с бицепса. Не бихте искали да усетите изтощение по средата на серията си на лежанката, нали?

Третият много важен елемент при подредбата на тренировката е силата да е преди кардиото. Отново причината е в изразходването на енергията. В началото на вашата тренировка имате повече запаси от енергия, които да изразходите в предвидените тежки упражнения. Ако започнете с кардио, ще изчерпате голяма част от тях и в последствие тялото ви ще започне да изгаря мускулна маса, за да си набави бързо нужната сила.

Автор: Десислав Янкулов