В Швейцария носенето на бурки се глобява с 10 000 швейцарски франка

България е една от малкото страни, в които общините масово гласуват и приемат закони, според които се наказва носенето на бурки на обществени места. Швейцария също е сред тези страни, но отличаващото ги е, че при тях глобите са наистина солени.

Решението в една от най-демократичните държави в света е било взето след референдум, на който 65% от населението е било твърдо „За“ свалянето на своеобразните религиозни маски, под които никога не се знае, кой стои.

Страхът от терористични атаки е основният аргумент на обществото, защото в последните няколко години терорът взе безброй жертви по цялото земно кълбо.

Властите навсякъде са единодушни, че разпознаването на терористите е изключително затруднено, когато по улиците се движат неидентифицирани обекти с дълги шалвари, които са в състояние да прикрият пренасянето на всевъзможни видове бомби и оръжия.

Първоначално идеята в Швейцария идва от инициативен комитет, създаден през 2011, опитващ се да осигури безопасността на гражданите, които често минават на нокти покрай жени, облечени с традиционните си религиозни шалвари.

В момента законът предвижда наказания до 10 000 швейцарски франка, ако униформен срещне жена, облечена в бурка по улиците.

Мюсюлманското население в страната се бунтува против решенията, но управниците са категорични, че това е волята на по-голямата част от нацията и дори религиозните лидери ще трябва да се примирят с това решение.

Джорджио Гирингели е един от инициаторите на идеята, като неговите думи най-ясно изразяват мнението на швейцарците по тази тема:

Онези, които искат да се интегрират, са добре дошли, без значение от религията им, но тези, които искат да изменят ценностите ни и да изграждат паралелни общества въз основа на религиозни закони и да ги налагат в нашето общество, не са добре дошли!

Автор: Десислав Янкулов Източник: Independent