Защо сушито може да се окаже вредно за здравето

Традиционната японска кухня в последните години придобива голяма популярност и у нас. Мнозина харесват сушито, защото придава известна екзотика към ежедневното ни хранене и фактът, че съдържа ориз, който ни засища, и риба, която обикновено е свързана със здравословното хранене, допринася за популяризирането на ястието и на Балканите.

Истина е, че сушито притежава много положителни свойства, но, като всяко нещо на този свят, притежава и своите негативи. Добре е човек да е информиран, когато избира да похапне за вечеря няколко оризови ролца със сьомга, ако не иска да се озове в токсикологията още същата вечер.

Предполагам знаете, че рибешкото месо в сушито не преминава през особено ефективна термална обработка. То не е напълно сурово, но кисненето в марина и краткото сушено под определени условия не са достатъчни, за да убият по-голямата част от микробите и паразитите, които се развиват върху рибата.

Морските деликатеси обикновено са с високо съдържание на йод, който в умерени количества е полезен за тялото ни, но с него лесно се прекалява и се създават чернодробни и бъбречни проблеми.

Паразитите са по-вредните в случая, защото те директно атакуват имунната ни система. Специфичните вредители в месото на рибата могат лесно да бъдат убити, ако рибата се замразява дълбоко или минава през сериозна скарата или фурната.

Най-лютият познат сос, с който върви сушито, е уасабито. Макар той по презумпция да е здравословен, химическите добавки в него могат да са причината за възникване на здравословни проблеми с черния дроб. Прекомерните количества оцветители, ароматизатори, лимонена киселина и соя могат да дойдат в тежест на органа ни. В случай, че ни е известно, че имаме проблеми с черния добре, е добре да ограничим консумацията на уасаби до минимум.

Добавените сол и захар също не бива да се подценяват. Соевият сос е известен с високото си съдържание на сол, а за самата направа на ориза за суши също се използват големи количества от морския продукт.

Накрая искам да ви спомена и няколко думи за соята, тъй като за нея се водят известни спорове. Тя съдържа хранителни естрогени, които имитират естрогена в тялото. Те могат да доведат до хормонален дисбаланс, което може да е особено вредно за подрастващи деца и бременни жени.

Със суши човек наистина може да си направи една интересна и оригинална вечеря, но знайте, че винаги трябва да сте мнителни, когато става въпрос за сурова или полусурова храна.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com