Проверяват дали сме годни за шофьори в 7 клас

Подобна идея е прокрадва от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността за движение по пътищата.

Предвижда се внасяне на проект, според който в родното образование ще се въведат задължителни часове за подготвяне на децата за бъдещето им на пътни участници под всякаква форма. Дали ще са пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти или водачи на друг вид МПС, те ще трябва да имат стабилна основа от теоретични знания, които ще се проверяват в 7 клас.

„Черната“ статистика със смъртните случаи у нас по пътя е наболял проблем от доста дълго време насам.

Опитите на МВР, за да облекчи щетите прекалено често удрят на камък, а мнозина са на мнение, че трябва да се наблегне на образованието на бъдещите притежателите на свидетелство за движение по пътищата.

За пример от комисията ползват Франция, където е изградена работеща система в началните училища и гимназиите. Там учениците имат редица часове, в които се учат на основните правила по улиците, което често е разликата между живота и смъртта. Там се получава един сертификат, който удостоверява, дали младият човек е в състояние да се качи на учебна кола и в последствие да си заслужи книжка. При липсата на такъв сертификат няма начин дори частните учебни автомобилни школи да ви приемат за обучение.

Предстои министърът на образованието – Меглена Кунева, да получи внесеното предложение, да го обсъди със своите съветници и евентуално да го изложи пред парламента за одобрение и налагане в българската образователна система.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Вестник „Монитор“, цитиран от Vesti.bg