Google показа данни, доказващи, че британците не са знаели за последствията от вота си

Определеното за едно от най-глупавите решения в историята на международната политика, което бе Великобритания да напусне Европейския съюз, се оказа, че е било плод на безкрайна недомислица от страна на гражданите в кралството.

Британците бяха ясни преди няколко дни, че искат страната им да е независима, но не осъзнаваха, че това ще им навлече безброй неприятности по пътя към икономическата свобода. Още в мига, в който стана ясно, че вотът ще е в полза на напускането, курсът на лирата се срина до най-ниските си нива от 30 години насам, а това означава, че Великобритания е изгубила милиарди само от факта, че референдума показа общественото мнение.

Анализатори от цял свят вече правят различни подели, по които да предвидят бъдещето на Съюза и най-вече на кралството, като в нито един от сценариите не се вижда, как Великобритания ще излезе победителка.

От това напускане страната може само да загуби и то в краткосрочен и дългосрочен план.

Една статистическа извадка на Google показа нещо много интересно. Оказва се, че в часовете след официалните резултати от референдума се е увеличило търсенето в мрежата на фрази от сорта на „Какво ще стане, ако напуснем ЕС? Какво е ЕС? Кои страни са в ЕС? Какво означава да напуснем ЕС?“ Това определено е доста смущаващо, защото британските народи винаги са се смятали за достатъчно интелигентни хора, които никога не вземат прибързани решения, но ето, че тази извадка опровергава едно подобно твърдение.

Много хора в страната в момента съжаляват за избора си и твърдят, че биха променили решението си, ако вотът бе днес. Моят въпрос към тях е: „Сега ли е моментът да се информирате за решението си, а не в месеците, в които темата бе дискутирана на дълго и на широко?“

Все пак остава надежда, че Великобритания може и да не напусне ЕС в крайна сметка, като вече дори има петиции, които събират стотици хиляди подписи за сформирането на втори вот, а по непотвърдена информация в рамките на 24 часа само в Лондон има над 1 милион подписали се.

Ще продължим да следим една от най-важните теми в света в момента и искрено се надяваме, че политиците ще намерят изход от ситуацията, който да удовлетворява всички страни в този безкрайно смущаващ момент.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Independent