Костюмът е най-важното облекло в гардероба ти

Едва ли има дрехи, които да са по-тясно асоциирани с мъжествеността, от костюма. Мнозина подценяват силата му и с това грешат много, отразявайки се косвено на работата и личния им живот.

Разбирам, че не всеки може да си позволи да има отделен гардероб за костюми, но всеки уважаващ себе си мъж трябва да притежава поне един официален тоалет, с който да се появява в най-важните дни от живота си.

Панталонът, ризата и сакото са фундаментите и върху тях трябва да обърнеш особено голямо внимание.

В самото начало, когато започнах да се интересувам повече от стайлинг, бях тотален лаик в тази сфера, докато една девойка не ме светна по темата. Забрах я със себе си, за да ми помогне в избора на костюм, като имах ясната идея, че искам нещо повече от мацката. Костюм ми помогна да си избера, но по другата тема ще разочаровам уважаемия читател, като му кажа, че се прибрах сам същия ден, а и в дните след него.

Обувките ще глътнат голяма част от средствата ви,  затова се убедете,  че си заслужават

Обувките ще глътнат голяма част от средствата ви, затова се убедете, че си заслужават

Разказвам ви това, за да ви помогна, ако също сте в такъв етап от живота си, в който имате нужда от промяна в гардероба, но нямате идея, как да я постигнете. Ако нямате доверена приятелка, която да си даде експертното мнение, доверете се на консултантите в магазина. Естествено, това важи, ако отивате в някоя реномирана марка, където удовлетворението на клиента по-важно от това сега на мига да се продадат едни изостанали стоки. Не бих ви насочил директно към един или друг магазин, просто защото не са си платили, за да им направя такава реклама. Най-простичкият белег за качество е цената на стоките. Ако можете да влезете в даден магазин и да се облечете отгоре до долу за 150 лева, значи не сте на подходящото място. Там дрехите са бързооборотна стока и инвестицията във вещи консултанти не е приоритет.

Пригответе се да похарчите не по-малко от 700-800 лева за костюм, тъй като има шанс това да е инвестиция за следващите 7-8-9 години. Като го разделите, ще видите, че сякаш всяка година сте давали по 100 лева за дрехи, които могат да променят живота ви. Това се нарича „разумна инвестиция“. В другия случай ще давате по 150 лева на година и в крайна сметка ще сте назад.

Помогнали са ви да си изберете панталона с подходяща риза и сако, а сега е време да изчистите детайлите. Насочете се към най-скъпата част, а именно обувките. Те задължително трябва да са съобразени с подбраните вече дрехи и не на последно място с колана.

Вратовръзката е разликата между небрежния и официалния външен вид

Вратовръзката е разликата между небрежния и официалния външен вид

За финал вземете важното решение, дали да сте с вратовръзка или папионка. Може да ви се струва прекалено незначителен детайл, но истината е, че тази малка щриха ще придаде завършен вид на аутфита ви. На практика така ще носите житейското си послание пред хората, които ще имат задачата да го разчетат.

Веднъж завършен костюмът става неразделна част от живота ви. Той не се носи всеки ден, но дори да ви се налага често, грижете се винаги да е прилежно изпран и изгладен. Мръсните и омачкани дрехи са ваш вечен враг. Поне веднъж в месеца носете костюмът на химическо чистене, а за домашната поддръжка се консултирайте с майка ви, която със сигурност може да ви даде адекватен съвет за премахване на петно от вино или някой архаичен, но работен метод за гладене на панталон с ръб.

Сега сте готови за най-важното интервю в живота си, за първата официална вечеря с родителите на годеницата, за пресконференцията при встъпването ви в длъжност на кмет на родното село. Какъвто и да е поводът, костюмът ще е там, за да ви представи в най-добрата светлина.

Автор: Десислав Янкулов