Brexit – началото на края за Обединена Европа

Все още преброяването на гласовете във Великобритания от референдума за излизане на Кралството от Европейския Съюз не е приключило, но по предварителни данни Brexit се ползва с 52% от желанията на гражданите на Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Това почти със сигурност означава, че островитяните ще излязат от съюза, а последствията ще бъдат катастрофални и за двете страни.

Преди време имаше една шега, според която „България ще влезе в Европа и ще я раздели.“ Е, оказва се, че не ние сме причината за това, а едни от основателите на идеята, че държавите от Стария континент могат да бъдат едно цяло.

Същите онези идеолози днес са причината за едно от най-лошите решения в новата история на Света. Казвам „лоши“, защото във времена, в които икономическата криза тъкмо започна да отшумява, стабилността на международните пазари ще бъде сериозно разклатена.

Неслучайно световните борсови пазари прекараха безсънна нощ, за да видят, какво ще се случи. Все пак Лондон е смятан за един от най-големите финансови центрове в глобален мащаб, а с отделянето му от Европа ще се отбележи грандиозен срив в стойността на лирата, а по всяка вероятност и на еврото. Това е само една малка част от измеренията на задаващата се катастрофа.

Във Великобритания живеят, учат и работят милиони европейци, които сега ще бъдат изправени пред сериозен административен проблем. Те ще трябва да вземат поредица от трудни решения, които най-вече ще бъдат свързани с пари. Всички облекчения, която са били даденост до момента, ще отпаднат. Същото важи и в обратната посока.

Британците представляват не по-малка част от емигрантите във вътрешността на континента. Да, те рядко го правят, за да търсят работа или образование, но голяма част от бизнеса им е изнесен зад граница. Условията, които инвеститорите от Великобритания са получавали до момента, са били несравнимо по-добри, отколкото на собствената им територия. Това вече ще остане в историята. Търговията на земеделските производители ще усети най-тежко последствията, защото всички добре знаем, каква голяма част от плодовете и зеленчуците на пазара идват от Острова. Да не говорим, че студентските бригади от Източна Европа към Великобритания са почти изцяло фокусирани именно в тази сфера.

За потенциалните проблеми от това лекомислено решение може да се говори с часове, но аз не възнамерявам повече да ви занимавам с глупостта на онези, които в цялата си история са били пиявиците на цивилизования свят. Великобритания е просъществувала, не благодарение на плодородните си земи, а благодарение на търговията. Замислете се, кое точно ще пострада най-сериозно в икономиката им?

Сега е време останалата част от ЕС да предприеме решителни и крайни мерки срещу сепаратистите и да приложи всички възможни санкции на онези, които в един миг срутиха градената повече от 60 години демократична идея за обединение на Европа.

Автор: Десислав Янкулов