Нико Розберг отново на върха

Нико Розберг спечели първото състезание от F1 по улиците на Баку след като доминира от старта до финала, побеждавайки Себастиан Фетел и изненадата на деня – Серхио Перес. Люис Хамилтън завърши едва на пето място след като срещна големи проблеми в оправянето на обърканите настройки на хибридната система.

Подобен проблем имаше и при Розберг, но той бързо се ориентира в ситуацията и възстанови пълна мощност на болида. Според правилника е забранено оказването на помощ от бокса към пилотите чрез радиото, съответно състезателните инженери не могат да дават съвети и Хамилтън трябваше сам да се ориентира в изобилието от бутони, без да знае какво точно трябва да натисне.

Затова в по-голямата част от надпреварата, Люис не разполагаше с пълната мощност на автомобила, което затрудни неговия прогрес през колоната след вчерашната катастрофа.

Себастиан Фетел беше пропуснат от Кими Райконен, което отвори път на германеца за преследване на Розберг, но пилотът на Mercedes просто контролираше предимството си до финала. Серхио Перес успя да завърши пред Кими Райконен и за втори път този сезон стигна до подиума.

Четирима състезатели не стигнаха до карирания флаг – Данил Квият и Карлос Сайнц счупиха окачването, Паскал Верлайн отпадна с износени спирачи десет тура преди края, а Фернандо Алонсо не завърши поради повреда в предавателната кутия.

2

Автор: TheM; Източник: TopGear

Коментари