Карл Ландщайнер – Откривателят на различните типове кръв

Говорейки за подобна природна специфика и даденост, осъзнавам, че е нелепо да говоря за откритие на нещо, което е факт от самото ни съществуване, но истината е такава, че най-великите постижения на човека са свързани именно със забелязване на очевидното.

Карл Ландщайнер е едно от най-великите имена в историята на медицината и на днешната дата преди 148 години светът се е сдобил с него. Няма как да не сте забелязали акцента в Google днес върху логото на сайта. Мустакатото човече с престилката е именно Ландщайнер.

Макар да е австриец по произход, подобно на редица други велики учени, Карл Ландщайнер развива дейността си в САЩ, където през 1930 година получава Нобеловата си награда за Физиология и Медицина, благодарение на труда си за типовото разпределение на кръвта – AB0.

До преди тази медицинска революция в света са умирали безброй хора от кръвозагуба, като първите опити за кръвопреливане били крайно неуспешни, защото различните кръвни групи са несъвместими една с друга и смесването им причинявало смърт.

7 години след основното разделение на A, B и 0, Ланджайнер си сътрудничи с Александър Уийнър и двамата съвместно доказват, че имаме ново подразделение, което те наричат „Резос фактор„. Той е положителен и отрицателен.

Светът трябва да е безкрайно благодарен за това фундаментално откритие на учения и неговите колеги, защото днес почти цялата съвременна медицина се крепи върху него.

Карл Ландщайнер

Автор: Десислав Янкулов