Мохамед Али след 32 г. с болестта на Паркинсон

В края на март 2016 г. британският фотограф Зенон Тексейра е поканен в дома на Мохамед Али във Финикс, щата Аризона, за да направи фотосесия на знаменития боксьор. Преди няколко дни с разрешението на семейството на световния шампион Daily Mail за първи път публикува тези снимки, на които безмилостно ясно се виждат промените, предизвикани от болестта на Паркинсон, с която боксьорът се е борил 32 години. 
Мохамед Али почина на 4 юни на 74 години.


За тези, които сега чуват това име мога да кажа, че това е много сериозен пропуска в общата им култура.
Касиус Клей, или Мохамед Али е легендарен американски боксьор, който става олимпийски шампион на Олимпийските игри в Рим през 1960 година в „полутежка“ категория, трикратен Световен шампион по бокс за професионалисти в категория „тежка“ в периода 1964 г., 1974 г. и 1978 г.

На Олимпийските игри в Атланта 1996 година, на Али е оказана огромната чест да запали олимпийският огън. На Летните Олимпийски игри в Рим през 1960 година, Али печели с лекота златен олимпийски медал в лека категория. Същия златен медал, който младия Али хвърля в река Охайо (затова се говори в биографичната му книга), като протест срещу сегрегацията, след като му е отказано обслужване в ресторант, защото е чернокож. Дали е истина това, все още се спори, но на откриването на Олимпийските игри в Атланта, Али получава друг златен медал, който да замени този от 1960 г.

През 1999 г. „Sports Illustrated“ и BBC обявяват Али за „спортист на века“. От 2002 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Умира на 3 юни 2016 след 32-годишна борба с болестта на Паркинсон.

Мохамед Али е бил на ринга 30 години и е победил в 37 двубоя с нокаут. Смята се, че заболяването се появява вследствие на професионалните му занимания. По сметките на самия Мохамед Али, който заради болестта през последните години не е можел да говори и изразявал чувствата и състоянията си с мимики и жестове, през цялата си кариера е получил 29 хиляди удара в главата и е спечелил 57, 5 милиона долара. 

Автор: TheM; Източник: amqueretaro.com