Официално ЦРУ заяви, че Саудитска Арабия не е участвала в атентатите от 11.09

След 15 години на разследване, разпити, съдилища и какво ли още не, Централното Разузнавателно Управление на САЩ е готово официално да оневини  Саудитска Арабия за участието им в най-кървавия терористичен атентат в историята.

На 11 септември 2001 четири пътнически самолета бяха отвлечени от терористичната групировка Ал Кайда, която бе пряко ръководена от покойния вече Осама бин Ладен. Три от тях осъществиха успешно нападения над Световния Търговски Център в Ню Йорк и Пентагона, докато четвъртия се разби в Югозападна Пенсилвания след предполагана съпротива от пасажерите, пожертвали живота си в предотвратяването на потенциален удар по Белия Дом.

От тогава насетне американските граждани смятаха, че атентатът е пряко подпомаган от висши държавници на Саудитска Арабия и дори Конгреса даде право на жертвите, пострадали при злощастните събития, да съдят страната.

В отговор на това обвинената държава заплаши, че ще разпродаде борсовите си активи в САЩ, които възлизаха на $750 милиарда. Това накара президента Буш да смекчи тона си и да накара ЦРУ да проведе една от най-мащабните си разузнавателни акции в историята. Ако се докажеше участието на Саудитска Арабия в атентата, това щеше да означава война, но за щастие подозренията паднаха.

Скоро се очаква до публичното пространство да достигне един доклад от 22 страници, в които подробно е описано разследването на специалните служби. Докладът бе засекретен през 2002, за да може управлението да не бъде компрометирано с източниците му на информация. Днес вече няма подобен риск и именно затова президента Обама възнамерява да издаде една от последните си заповеди, като държавен глава, преди изтичането на мандата му през есента.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Vesti.bg