Защо не можеш да имаш доверие на колегите си

Доверието в работния колектив е нещо, което се гради прекалено трудно и е въпрос на качествен работодател. Ако шефът е човек, който държи да сте разединени, тогава той го постига с лекота, а целта му е да има пълен контрол върху всеки един от служителите си. Сега ще ви издам няколко знака, според които не бива да вярвате на свой съсед по бюро, тъй като бихте си изпатили.

  1. Завист – Завистта е чувство, което често бива много добре прикривано от изпитващия го.

    Тя е причината за по-голямата част от конфликтите в офиса и се поражда от успехите на един за сметка на друг. Усетите ли завист у някой свой колега, стойте настрана от него, защото всяко нещо, което споделите в обсега на ушите му, може да бъде използвано срещу вас.
  2. Честност – Прекалено често ще попадате на колеги, които не са до край искрени с вас. Постарайте се отрано да разберете, кои са „скритите лимонки“, защото тези хора не ви мислят доброто. Лъжльовците са готови да си избършат ръцете с вас във всеки един момент, така че бъдете нащрек за хора с подобни негативни качества.
  3. Клюкарство – Ако ваш колега често идва и ви споделя разни клюки за останалите хора в службата, знайте, че най-вероятно прави същото и за вас. Клюкарът е човек, който се храни от конфликтите на околните и колкото повече внимание им обръщате, толкова по-щастливи ги правите и респективно си навличате неприятности.
  4. Крадци на идеи – В опита ви да се изкачите по професионалната стълбичка вие сте готови на крайности, за да успеете. Някои хора са готови и на кражба в буквалния смисъл. Интелектуалната собственост е едно доста субективно понятие, което трудно се доказва в съда, камоли в работната среда. Шефът иска да чува добри идеи, които да му носят пари и за него не е важно от кого идват. Внимавайте на кого се доверявате, когато обсъждате някоя нова гениална идея, защото утре може да бъдете пренебрегнат в обирането на лаврите.
  5. Мазници – Това е най-омразният ми тип колега. Онзи, който целува шефския задник, за да се ползва с благоволението му. Истината е, че този тип хора много рядко се харесват и на самите шефове, но това не им пречи да ги използват в определени ситуации. Мазникът е в състояние да съчетае в себе си характеристиките от горните четири точки и прекалено често го прави по-добре от всичко останало.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider