Ако твой приятел напълнява, помогни, а не се подигравай

Нали затова са приятелите – да си помагат в нужда. А щом някой е започнал да излиза от форма, значи нещо не е наред и има нужда от твоята помощ. Е, пусна един-два вица за дебелаци, но не прекалявай.

  1. Не натрапвай мнението си – Вие сте приятели, а не съпрузи.

    Запази мнението си, ако не ти бъде поискано, защото рискуваш да се скарате. Хората дебелеят и слабеят, когато нещо не е наред. Ако ги накарате да се чувстват комфортно във вашата компания, те сами ще разкрият, какъв е проблемът и ще потърсят съвета ви.
  2. Не се подигравай – Прекалено възможно е да говорим за здравословен проблем, било то физически или психически. И в двата случая подигравките само ще пречат. Баба ми винаги ме е учила да не се подигравам на никого, освен на стар човек, защото обектът, който съм хванал на подбив, ще ме застигне. В случая със стария човек, говорим, че старостта ще ме застигне. Същото е и ако се присмиваме на нечие телосложение.
  3. Не злословете сред приятели – Едно е да коментирате, друго е да говорите лоши неща за човек, който дори не е в стаята, за да се защити. В приятелския кръг обсъдете, как можете да сте от полза.
  4. Не лъжи, когато те попитат – Бъди искрен, защото лъжите вредят на всички и не помагат на никого. Това няма да е от онзи тип „бели лъжи“, за които си учил в трети клас.
  5. Служи за вдъхновение – Това е най-добрият начин, за да си от полза на някого. Показвай им правилният пример, за да могат да се върнат към добрата си форма.
  6. Демонстрирай решителност – Бъдеш ли помолен за помощ, отдавай я безрезервно, ако смяташ, че човекът си заслужава. Волята на твоя приятел очевидно е компрометирана и той има нужда от твоята подкрепа, дори когато е против самия него. Пристрастеността към храната е сходна с тази към наркотиците. Бъди готов за сложни ситуации.

Автор: Десислав Янкулов Източни: Inside Hook