Ако има едно питие, което може да представи България по най-добрия начин пред света, то това несъмнено е ракията. „Огнената вода“ е смятана за една от най-старите алкохолни напитки в Света, като догадки за нейния произход твърдят, че тя е създадена за пръв път преди около 4000 години.
Нелепо би било да претендираме, че именно ние сме първоизточника на ракията с оглед горното твърдение, но през годините ние сме единствените, успели да развият питието и да го усъвършенстват във вида, в който го познаваме днес. Погледнато по този начин, ние можем да оспорим принадлежността на всеки един алкохол, постигнат, чрез дестилация, в света.
Все пак това са и аргументите на съседките ни от Румъния и Сърбия, които имат най-сериозен интерес, да докажат, че ракията е тяхна, а не наша.
Достатъчно е човек да отвори едва две археологически книги, за да обори всеки един от аргументите на нашите конкуренти в това отношение, защото двете страни са прекалено млади, за да имат, каквото и да било право върху традиционната българска напитка.
Преди да продължа, искам да заявя гласно и недвусмислено – ракията е едно от най-ценните БЪЛГАРСКИ наследства и всеки, който застава на противоположната страна, може да бъде смятан за неук глупак.
Сега е време да си поговорим малко за археология.
В нашите земи има разкопки, открити един древен съд за дестилиране на алкохолни напитки и парфюми. Този артефакт се нарича алембик. Алембикът е изобретение на Ябин-Ибн-Хаям – персийски учен от VIII век, който е считан за бащата на химията, като наука. Негови са първите записки за описване на дестилацията, като процес за производство на благовония.
Първоначално алембикът служел за създаването на познатите днес парфюми, които съвременната индустрия е доразвила с интеграцията на други типове технологии, но методът за варене на природни ресурси се запазва в дестилериите.
Най-старата находка от алембик е открита в България и е установено, че тя датира от XII век, когато се създава и Втората Българска Държава, когато Асен и Петър освобождават нашите територии от Византийско робство или както съвременната история е по-склонна да твърди – от робството на Римската империя.
По онова време явно тук са се произвеждали продукти от алембик, а фактът, че парфюмите вече са претърпели определени технологични развития, говори за създаването единствено на алкохолни напитки.
Тук идва и един според момент – дали по онова време у нас сме имали дума, която да отговаря на днешната „ракия“? Самият ѝ произход е арабски, така че е прекалено вероятно да говорим за съвършено различно наименование, макар и да става дума за питиета с едни и същи вкусови качества и начини за добиване. Но мисля, че спорът тук не е за самото име, а за произхода на питието.
Нека се набързо погледнем, кога са създадени Сърбия и Румъния. Македония изобщо не я коментираме, защото това на практика и теория си е България.
Сърбия конкретно търпи няколко трансформации, като най-старите им предшественици, датират от края на XIX век, ако приемем, че Кралството на Сърбия е първата обособена сръбска държава.
Румъния от друга страна са малко по-стари. През XIV век на картата на Европа се появяват княжество Молдова и княжество Влахия. Вторите са считани за първите румънци, като преди това в дълги години териториите им са били български. Точно по тази причина в Молдова в момента живеят доста хора, самоопределящи се именно за българи, докато във Влахия имат самочувствието на самостоятелен народ. По времето на Османската империя те запазват условен суверенитет, а пълната си независимост извоюват през 1877, а 16 години по-рано се превръщат в Румъния.
В най-добрия случай съседите ни могат да ни благодарят, че сме ги дарили с едно от най-разпознаваемите питиета в световен мащаб, а не да претендират, че е плод на техните предшественици. Макар, че това също може да е вярно, стига да признаят, че именно българите сме въпросните предшественици.
Това мисля, че е достатъчно, за да докажем патента си върху ракията и спокойно да се прославим пред света, като едни от първите дестилатори на алкохолни напитки в света.
Автор: Десислав Янкулов