Нещата, които ще те отличат от стадото и ще те направят пастир

Не приемайте думите ми буквално, защото тук стадото е обществото ни, а пастирът са шепата хора, които водят останалите в дадена посока. С други думи – как да се превърнеш от обикновен чиновник в лидера, който успява да реализира мечтите си.

Предлагам ви седем съвета, с които да реорганизирате живота си, ако не искате завинаги да остане в посредствеността.

  1. Спри да харесваш съня – Хората, които са влюбени в съня, са онези, които никога не успяват да постигнат нещо значимо в живота си.

    Да, сънят е важен, но той има строго определен дял в живота на всички ни, а именно 7-8 часа в денонощието. Мнозина си взимат това време през нощта, удрят една двучасова дрямка през деня и нерядко през уикендите изкарват по 11-12 часа в кревата. Тук ще цитирам цар Соломон: „Не се влюбвайте в съня, защото ще станете бедни.“
  2. Бъди най-добрият – С каквото и да се занимаваш, никога не бива да се задоволяваш със средния резултат. Стремежът ти винаги трябва да е да си най-добрият и всички останали да следват примера ти. Народната мъдрост гласи: „Цели се в луната, защото, ако не уцелиш, поне ще попаднеш сред звездите.“ Максимата е много проста – целите винаги трябва да са ни максимални, защото тогава нашият провал надминава възможностите на онези, които са влюбени в средата.
  3. Смеси работата и удоволствието – Мислиш си, че двете са като водата и маслото? Грешиш! Най-успешните хора в историята са превърнали своята работа в лично удоволствие. Ако правиш нещо с желание и хъс, тогава то вече не влиза в неприятните задължения, които са съпътствани с пъшкания и дюдюкания. Работата ти вече е твое удоволствие.
  4. Поведи стадото – Няма как всички да сме лидери и шефове. Там позициите са малко, защото винаги трябва да има някой надолу в йерархията. Добрата новина е, че 99% от хората избират лесния път. Работата от 8 до 5 тяхната мечта, а твоята е да намериш 100 такива души, за да може един твой работен ден да се изразява в 800 часа работа при едва 24 часа в денонощието. Как така ли? 100 човека по 8 часа на ден, прави 800. Твоя е задачата да впрегнеш усилията на всяка малка овчица в една посока.
  5. Живей животът на успял човек – Успелите хора си личат от далеч. Да, те не винаги са в лъскави костюми и скъпи коли, но те винаги са онези, които останалите искат да бъдат. Превърни се в мечтата. Дай на малкия човек цел, която да догонва. Винаги се дръж така, сякаш светът ти принадлежи и той само или късно ще попадне в ръцете ти.
  6. Не харчи парите си, а ги инвестирай – Безразборните харчове в стил Флойд Мейуедър не оцеляват дълго. Такива, като него, са обречени един ден да се озоват на същото дъно, от което са дръгнали, защото парите трябва да се уважават. Да, позволявай си глезотиите на живота, но не презадоволявай нуждите си. Искаш да отпразнуваш рождени си ден с приятели по заведенията? Направи го с размах, но не превръщай всяка вечер в твоя рожден ден. Ако искаш година след година тези моменти да са специални, тогава ще се научиш, че парите обичат повече да се инвестират, отколкото да се харчат.
  7. Помагай на хората в нужда – Животът ни е прекалено кратък, за да успеем да изхарчим всичките пари на света. Придайте по-голям смисъл на спечеленото, като помогнете на хора в нужда. Наоколо е пълно с нещастници, които имат нужда от подаване на ръка в труден за тях момент. Нахрани едно гладно дете, облечи един бездомник, излекувай един болен. Парите само по себе си са нищо. Те са средство, с което можем да подобрим живота си и този на околните.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success