Всичко, което трябва да знаете за витамин D

Да, често чуваме от различни реклами, че един-кой си продукт бил с високо съдържание на най-различни здравословни субстанции и витамини, но признайте си – колко често сте били наясно с ползите от всеки един от тях? Ако продължаваш да четеш, значи  не си имал особено понятие от тези неща и е време да се образоваш малко за твоето собствено добро.

Витамин D е първият приятел на костната ни система. С негова помощ ние заздравяваме скелета си и го възстановяваме, за да може с годините да не изпитваме проблеми от двигателно естество. Високото съдържание на този витамин в кръвта ни е от изконно значение, тъй като костите ни са една от най-важните части.

Без тях щяхме да сме просто мека торба месо, която дори няма да има възможността да се влачи по земята. Костите изграждат и гръдния ни кош, който защитава всички жизнено важни органи и дори самият ни череп е направен от три отделни парчета кост, за да може мозъкът ни да бъде максимално добре защитен. Най-общо казано – функцията на костите е основно защитна и двигателна.

Широко разпространен мит е, че витамин D изчерпва положителните си свойства до тук. Истината е, че той влияе косвено и върху сърцето ни. Съдържанието в кръвта действа, като катализатор на кръвното налягане, което е и един от най-разпространените здравословни проблеми при човека. Холестеролът също се влияе от наличието на витамин D и това е важно да се знае, особено от българина, който според редица проучвания затлъстява все повече с годините.

В кулинарията са познати много варианти за набавяне на така важния витамин. Храните с най-високо съдържание са портокали гъби, сьомга, яйца и сирене. Хубавото тук е, че си го набавяте по естествен път, но лошото е, че трудно контролирате нивата му. Диетолози съветват употребата и на хранителни добавки, където вече имате ясна и точна представа за количествата витамин D, които приемате.

Не забравяйте, че слънцето ви помага сами да го произвеждате. Това е и причината хората от Великобритания по-често да страдат от проблеми с костите, отколкото тези в Южна Африка.

Важно е да се отбележи, че дневната доза не бива да надхвърля 10 000 единици, ако искате да не нарушавате химическия баланс в тялото си.

Автор: Десислав Янкулов Източник: WellPath