Как да заякнеш, без да вдигаш по-тежко

Мислиш, че ти звучи нелогично? Имам изненада тогава за теб. Силата никога не бива да се измерва с това, колко тежко точно вдигаш. Сила си проличава в нормалните ежедневни ситуации. Дали ще се задъхаш, когато се качваш по стълбите, дали можеш да вземеш всичките чанти наведнъж, дали ще можеш да помогнеш на приятел, да качи новия си диван до седмия етаж – това са моменти, в които силата ти си проличава, макар да не го осъзнаваш.

Какво е нужно да направиш, за да заякнеш?

  1. Изчисти техниката си – Какъвто и спорт да практикуваш, най-важното нещо в него е да усвоиш техниките. Мнозина си мислят, че това е работа за 2-3 седмици, но това далеч не е така. Гледай околните, учи се от грешките им, задавай въпроси на правилните хора и най-вече – използвай огледалата по предназначение. Те не са там, за да си правиш селфита, а за да ти показват, дали грешиш някъде и да контролираш движенията си. Добрата техника не само ще ти помогне да натрупаш сила, но и ще те предпази от контузии.
  2. Фокусирай се върху поддържащите мускули – Това са онези мускули, от които зависи нормалното ти движение – долната част на гърба, раменете, трицепса и бедрата. При тях има най-голямо движение на костите, ставите и сухожилията. От тях зависи, дали мускулите в останалата част от тялото имат стабилна основа, върху която да растат.
  3. Добави повече повторения – Огромна грешка е, ако бързо започнете да намалявате повторенията и да увеличавате килограмите. Така най-често се създават травмите. Преди да влезете в тренировъчен режим за увеличаване на силата, трябва да подготвите мускулите си за предстоящата програма с драстично увеличение на повторенията. В продължение на няколко седмици до месец ще сте разгърнали потенциала на всеки един мускул, за да може той да порасне в следващия етап на режима.

Автор: Десислав Янкулов Източник: The Path