Как да харчим парите си разумно

Българите по принцип сме експерти в пестенето и харченето на повече, отколкото получаваме. Цял свят ни се възхищава на това умение, което и до днес се смята за един от най-големите фокуси в магическия ни свят.

Шегата настрана, защото наистина имам няколко съвета за вас, които да ви помогнат по-добре да приоритизирате харчовете си, така че в края на месеца положението да е спокойно.

  1. Набележете приоритетите си – Кои са нещата, без които не можеш да живееш? Храна и вода, след това ток, дрехи, телефон, компютър и т.

    н. Поне моят списък изглежда така. По тази причина винаги съм измислил прехраната в следващите 30 дни, после поемам сметките и едва такова започвам с харчовете за по-второстепенните неща. Вземете решение и за вашия собствен живот, макар да съм сигурен, че храната и водата няма как да отидат на друго място, освен на първо.
  2. Инвестирайте в неща, които са в подкрепа на плановете ви – Спонтанните харчове са един от основните врагове на хората, които не изкарват достатъчно, за да покриват всичките си нужди. Ако си от онзи тип хора, които при всяко посещение до мола се връщат с една-две торби с покупки, значи не инвестираш разумно парите си. Ако толкова не можеш да се контролираш, избягвай местата, на които ти се случва да покажеш слабост.
  3. Правете си ревизия всеки месец – Старата поговорка гласи, че „гъз знае две и двеста“. Няма как да не си се питал, къде ти отиват парите, въпреки че шефът на два-три пъти вече ти дава бонуси и ти увеличава заплатата. Проблемът е, че все повече и повече отпускаш колана без да си правиш сметка на парите. Всеки човек трябва да си пада малко счетоводител, ако иска да инвестира парите си разумно. Каквото и да правиш, твърдите разходи си ти остават сметките и храната. Разликите обикновено са в диапазона 20-50 лева, което е нищо на практика. Пази си касовите бележки от повечето покупки за месеца и в края му седни и ги изчисли. Така ще знаеш винаги как се движиш месец за месец и ще си наясно, дали можеш да си позволиш една или друга глезотия.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success