Какво да правиш, ако те ухапе змия

В разгара на пролетта е разгарът и на змиите. В България нямаме много отровни видове, но те в никакъв случай не липсват. Ако сте тръгнали уикендите да си крачите босоноги по планинските склонове и била, тогава е добре да научите наизуст няколко важни стъпки, в случай че бъдете ухапан от змия. Това е само при положение, че ви се живее.

Ако не, легнете и изчакайте болката да мине изведнъж. После само минете през светлината в тунела и готово.

  1. Веднага се обадете на 112 и сигнализирайте за помощ – Не е добра идея да сте на място, на което нямате обхват, защото тогава само Бог може да ви помогне. Не съм сигурен, колкото точно пъти е слязъл от пухкавия си облак, за да спаси ухапан от змия, но съм сигурен, че статистиката е на страната на медиците.
  2. Свалете стягащите дрехи и бижута около захапката – Нека тялото да се бори с отровата. Ограничаването на притока на кръв помага повече на целта на змията, отколкото на вас. На практика е невъзможно механично да ограничите разпространението на отровата, затова крайникът ви трябва да е освободен за приток на червени кръвни телца.
  3. Снимайте раната си на всеки 10-15 минути – Но не го качвайте във facebook, а го покажете на лекарите, когато пристигне помощният екип или се озовете в болницата. Подобна информация би била много полезна на медиците, за да вземат бързо най-правилното решение.
  4. Не се паникьосвай! – Знам, че е трудно, но паниката буквално ускорява действието на отровата. Причината е, че повишавате кръвното си налягане и така токсините ще се разпространят по-бързо от необходимото.
  5. Не се опитвай да изсмучеш отровата – Това става само по филмите. Смученето ще увеличи щетите и ще допринесе за по-бързото въздействие на отровата.

За финал ви давам малко статистика, която да ви успокои. Един на всеки петдесет милиона души в света умира от ухапване от отровна змия. Шансът да ви убие светкавица е по-голям.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Esquire