Поздравления, г-н Енчев! Получихте си така желания PR

В последните дни една новина от светските среди спокойно можем да кажем, че разтърси медийното ни пространство. Каква е причината да използвам този жълт израз ли? Ще разберете в следващите редове, но, ако трябва да маргинализирам, ще кажа, че пластичен хирург №1 в България – д-р Ангел Енчев, най-накрая получи така жадувания си PR на гърба на една благородна кауза.

Предполагам мнозина от вас са запознати, че колегите от Playboy тази година провъзгласиха за новата си Miss Playmate Ася Капчикова. Сред наградите тази година не бе традиционната кола, която бе заместена от пътуване до Америка на едно от ежегодните партита на Хю Хефнър в имението Playboy. Останалите неща си бяха същите, а именно награди от основните спонсори на конкурса, сред които бе и д-р Енчев и неговия ваучер на стойност 10 000 лева.

Носителката на титлата Playmate 2015 реши да постъпи благородно, обявявайки на всеослушание, че няма да се възползва от въпросната награда за медицинските услуги на доктора, а ще я дари на жена, която наистина има нужда от корекция в областта на гърдите. Ася дори основа кампания, която сама кръсти „Дарявам женственост„, за да открие жена, която е претърпяла мастектомия в следствие на рак на гърдата. Самият доктор Енчев застана зад каузата, изразявайки „приятната“ си изненада, че за пръв път в кариерата му среща победителка в подобен тип конкурс, която е решила да се откаже от облагите си в полза на човек в реална нужда.

Но, какво се оказва в последствие. Авторът на лозунгите „Красотата е мисия“ и „Красотата е симетрия“, започва да отбягва срещите си с г-ца Капчикова под претекста, че е прекалено зает за консултации в момента. Минават цели три месеца, докато най-накрая двамата се срещат в кабинета му, само за да се разбере, че 10-те хиляди лева са крайно недостатъчни за подобна интервенция и реално целият PR покрай благотворителната кауза се основава на напразни надежди.

Ася – или както колегите често обичат да я наричат – Ася на Криско, остава безкрайно изненадана и разочарована от кратката си „10-минутна“ среща с д-р Енчев. За това време тя разбира, че въпросните пари от ваучера стигали едва да се покрият разходите по труда на хирурга, а самите импланти на гърдите стрували още по 2000 лева всеки.

Да оставим дарителската кампания настрана. Ами, ако аз исках да си сложа силикон, значи трябваше да дойда при вас, да изкарам още едни 4000 лева и чак тогава да си получа наградата?! – пита риторично плеймейтката.

Какво се получава в крайна сметка? Най-известният измежду лекарите у нас си излъска имиджа покрай най-известния измежду конкурсите на родна земя, след което с лека ръка затръшна вратата си пред лицето на една незнайна жена, чийто нормален живот може да бъде възстановен с нищо и никакви си допълнителни 4000 лева. Нека не звучи префърцунено от моя страна, уважаеми читатели, но 4000 лева в джоба на г-н Енчев са като 40 лева в моя или вашия джоб. Имайки в предвид, че „любезният“ доктор оценява труда си за поставяне на силиконови импланти на 10 000 лева. От лични наблюдения можем да кажем, че браншът с пластичната хирургия далеч не е от афектираните на родния пазар, даже напротив.

Бих искал да се обърна лично към д-р Ангел Енчев в последните си редове на този материал. Докторе, засрамете се! Билбордите с вашия лик са повече от пътните знаци по улиците из цялата страна. Бизнесът ви в последните години е повече от процъфтяващ. Името ви се е превърнало в еталон за пластичната хирургия у нас и на Балканите. Засрамете се и се опомнете. Преди всичко вие сте лекар и сте се врекли да помагате на хората. Застанете зад мъжката си дума и покажете, че сте този бизнесмен, за когото претендирате. Обществото ни очаква публичното ви извинение.

П.П. Ася Капчикова обеща, че все пак ще намери недостигащата сума, за да удържи на думата си, показвайки, че притежава достатъчно големи топки, които са присъщи единствено на хората, за които думата „чест“ не е просто някакъв си израз от американските киноленти.

Автор: Десислав Янкулов