Какво да търсиш в храните, за да намалиш стреса

Няма какво да те убеждавам, че живеем в стресиращи времена. Ежедневието ни е до такава степен претъпкано с информация и стресови ситуации, че най-нормалното нещо на света е, когато хората започнат да страдат от нерви. Хубавото е, че все пак има методи, с които да се предпазваме от негативния ефект на стреса, за да го докараме поне до пенсионна възраст.

  1. Магнезии – Магнезият е химически елемент, който влияе пряко върху нервната ни система.

    Неслучайно редица сънотворни медикаменти са с високо съдържание на този химикал. Когато ви предстои тежък ден с редица срещи с важни и не до там важни хора, съветвам ви да потърсите в етикетите на обяда си именно Магнезии. Така ще имате по-трезва преценка върху напрегнатите ситуации, които иначе ви изкарват извън равновесие.
  2. Витамин B комплекс – Възползвайте се от цялата редица на B витамините. Те спомагат изграждането на нервната ви система и от тях зависи, колко точно здрав психически ще да сте.
  3. Мелатонин – Метатонинът е отговорен за здравословния сън. Ако сутрин често се будите отпаднал и изморен, това е поради недостигът на химикала в кръвта ви. Към този момент той е най-лесно достъпен с лекарства и макар аз лично да съм противник на подобни методи, ще ви посъветвам да прибегнете до него, ако не можете да си доспивате. Сънят е далеч по-важен, тъй като той влияе на цялото ви тяло.
  4. Омега 3 мастни киселини – Те спомагат за намаляването на болката в мускулите и ставите. Знаете добре, че болежките влияят негативно на настроението ви, а от там се трупат и нерви. Облекчавайки болката в тялото си, вие щадите и мозъка.
  5. Витамин C – Витамин C намалява нивата на кортизол в тялото. Това е хормонът, опъващ нервните ви окончания, което е основата на гнева, а от там и на проблемите в личния и професионалния ви живот. Този витамин е най-леснодостъпен. Яжте лимони, портокали и люти чушки, за да си го набавяте.

Автор: Десислав Янкулов Източник: The Path