Хранителната зависимост е същата, като при алкохола и наркотиците

Ето ви един интересен факт – храната има същите отрицателни свойства, като алкохола и наркотиците, когато стане въпрос за пристрастяване. Да, храната не ви убива с темповете на другите две, но тя също е достатъчно вредна, за да смятаме хранителната зависимост за сериозен здравословен проблем.

Консултирахме се с нашия фитнес гуро – Станимир Михов, за да ни светне малко по темата, за която знаем прекалено малко. Оказа се, че той е направи щателно проучване по въпроса, за да помогне на нас и неговите читатели.

Според г-н Михов храната влияе пряко върху химичния баланс в мозъка ни. Тя е в състояние да ни направи безпомощни, когато искаме да изядем едно парченце шоколад, но в крайна сметка сме излапали цялото нещо, грухтейки в задоволство и жажда за още.

Редно е да отбележим, че хранителната зависимост не винаги е свързана с прекомерното хранене. Често хората се вманиачават по изчислението на калории и компенсацията на всяка излишна такава във фитнеса. Това са други форми на тази зависимост, които имат не по-малък негативен ефект върху нас и организма ни.

Ако си мислим, че такъв тип проблеми се оправят лесно, жестоко се лъжем. Редица фитнес инструктори се обединяват около идеята, че човек трябва да полага изключителни усилия, за да се научи на правилните хранителни навици, които да го поддържат здрав и в добра форма. Не е толкова лесно да оставите хамбургерите, ако до вчера сте похапвали по няколко на ден, за да си спестите времето в обедната почивка. Това става с много усилия, самодисциплина и продължително прилагане на правилните методи.

Въпросните правилни методи за безброй и всеки един материал на тема фитнес ви дава по няколко такива. Не би ни стигнал целия работен ден, за да ви изброим всички, а и едва ли ги знаем до последния детайл.

Важното е едно – да си задавате правилните въпроси към самия себе си, ако искате да водите по-здравословен начин на живот. Стигне ли се до там, че да компенсирате едно нещо с друго, тръгвате към заешката дупка, от която връщането е прекалено трудно и едно текстче в нашия сайт не би могло да ви върне към реалността. По тази причина бавно и методично ви даваме съвети за здравословен начин на живот, ако не искате един ден да развиете друга форма на алкохолната и наркотичната зависимост, които отлично знаем, че винаги водят до не много щастлив край.

Автор: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com