На среща с треньорката на звездите – Джеанет Дженкинс

Ако притежават 18 международни сертификата, удостоверяващи, че си истинско фитнес гуро, тогава всичко друго става излишно в описанието ни за Джеанет Дженкинс. Подозирам, че все пак това не ти е достатъчно, затова възнамерявам да ти представя едно нейно интервю за колегите от The Path, които ни я представят точно в тази светлина, в която трябва. А именно на един от най-добрите кондиционни треньори в света.

Кое беше нещото, привлякло те в началото към атлетиката и фитнеса?
Играя спортове още от 4-годишна и имат по-голям брат – Роджър, с когото израснах и винаги съм искала да си играя с него.

Той винаги беше най-добрият в отбора и каквото и да правеше, исках да го правя и аз, защото беше толкова вълнуващо. От играене на крачета до хващане на топка, удряне на бейзбол и стреляне с хокейна шайба. Исках и аз да правя тези неща!

Кога реши да по пътя на треньора?
На 16 започнах да работя, като спасител, защото беше добреплатена работа, докато бях в гимназията. Фитнес-кариерата ми започна с акватика – бях плувен инструктор, инструктор по гмуркане и инструктор по воден фитнес. После започнах да следвам кинезитерапия в Университета Отава. Там работех допълнително с футболния отбор, подготвяйки физически играчите и се отзовавах на терена при контузии. През гимназията и колежа работех все в сферата на спорта, здравето и фитнеса, наслаждавайки се на всяка една минута. Удивена съм от човешкото тяло и знаех, че ще продължа да работя в това поприще.

Как стана треньор в Холивуд? Беше ти цел или просто се случи от само себе си?
Преместих се в Холивуд, когато завърших образованието си в Университета Отава през 1997. Запознах се с няколко фитнес-професионалисти от Лос Анджелис в периода 1993-1997 по различни конференции, ергонометрични събори и компании за фитнес екипировка от Южна Калифорния. В допълнение на любовта ми към спорта, много си падах и по биометрията, вероятностите и статистиката във фитнес средите, което направи Лос Анджелис идеален за мен. Когато се преместих там, вече работех имах 6-годишен опит в здравето и фитнеса и веднага започнах да преподавам в Crunch on Sunset and Sports Club LA. Класовете ми редовно се посещаваха от звезди, които питаха за лични тренировки. Никога не съм търсела клиенти в кариерата си. Аз съм изключително отдадена на работата си и съм благодарна, че клиентите ми споделят и виждат тази страст.

Какво ти дадоха тези връзки и реферали?
Идеален пример е това как започнах да работя със Серена Уилямс, с която се запознахме от общи приятели, а по-късно тя ми препоръча Кели Роуанд. Сега с Кели имаме две успешни DVD-та с тренировки и сме във великолепни бизнес и семейни отношения.

Би ли определила, които са най-големите награди от това, с което се занимаваш? Предизвикателствата?
Най-голямата награда е, когато разбереш, че си помогнала да подобриш качеството на нечии живот, чрез подобряване и заздравяване на ума, тялото и духа им, а после тези хора помагат на свой ред на други. Най-голямото предизвикателство на този етап е постоянното адаптиране към непрекъснато променящата се индустрия и начините за разпространение на информация.

Кои са най-важните елементи, когато започнеш работа с клиентите? Кой е най-успешният прийом за постигане на успех?
Най-важното нещо в работата ми с клиенти е да слушам внимателно, какви са техните нужди и какъв всъщност е поводът, да ме наемат. След това трябва да изградим план за постигане на желаните резултати. Ще се изненадате, когато разберете, колко много хора в бизнеса не слушат, какво искат клиентите им. Ако не го правите, рано или късно те ще потърсят човек, който ги слуша. Най-важният прийом е винаги да обещаваш по-малко и после да доставяш повече. Когато дойде време, дайте 120%. Научете и окуражете клиентите си да се справят самостоятелно, за да разберат, че успехът в здравето и фитнеса, е постижим и без вас, а те в замяна ще ви уважават още повече.

Кои са най-големите грешки, които си откривала по отношение на храната и фитнеса, когато някой нов клиент дойде при теб и поиска промяна?
Мисля, че е в разликата между органичната и стандартната храна и начинът, по който химикалите се отразяват на тялото и здравето. Мисля, че има очевидна липса на дисциплина по отношение на здравословното хранене. Много хора се обръщат към храната за емоционален комфорт, така че проблемът е да ги накараш да осъзнаят, че трябва да планират храната си за напред, вместо да я оставят да се влияе от личните им емоции и хормони. Трябва да свикнат с даването на нужните хранителни вещества на тялото, от които има нужда, за да функционира по най-добрия начин. Хората трябва да променят перспективата и отношенията си с храната и да се образоват за нея, за да разберат как тя кореспондира с всяка една клетка в тялото.

Спомена серията си от тренировъчни DVD-та. Като треньор, кое би определила за безценно във видео-тренировките?
Да, създавам тренировки за домашни видеа, DVD-та и книги през последните 15 години, които вече са достъпни онлайн на www.TheHollywoodTrainerClub.com. В програмата има над 220 вида тренировки, 52-седмични здравословни режими, над 130 здравословни рецепти, ежедневни съвети за хранителни вещества, ежедневни съвети за здравословен живот и мотивационни съвети за тренировки и хранене. Две от клиентките ми – Алиша Кийс и Пинк, са се присъединили без да знам, а по-късно ми казаха, че следват онлайн сесиите. Започнах да ги тренирам по различно време, а Алиша Кийс ми каза: „Хей, Джеанет, обичам предизвикателството за дупе, което правиш в момента в клуба.“, а Пинк каза: „Правя всички тренировки в предизвикателствата и те работят. Обичам ги!“ Чувството е толкова добро, когато чуеш, че клиентите и приятелите ти вярват в работата ти и черпят ползи от нея! Всеки, които се присъедини към клуба, получава невероятни тренировки, които са безопасни и достъпни навсякъде и по всяко време. Така, че, ако пътувате – повечето от клиентите ми са такива – все пак можете да получите добра тренировка. Пинк правеше моята Power Yoga, докато бе на нейното „Truth About Love“ турне, а Алиша Кийс ми каза, че също практикува същата тренировка. Спортували с майка ѝ. Плюс това, Алиша ми предложи да направя 30-минутни видеа за заети майки, така че аз раздробих тренировките на 10-минутни клипове.

Нещо супер интересно е, че наскоро ти отвори бързи магазини в Атланта. От къде се роди идеята и защо реши да я реализираш?
Реших да направя Холивудски бързи магазини за тренировка, защото една от ползите на присъединяването в клуба е да можеш да правиш тренировката си в различни градове. Обичам да влизам в контакт с хората от „Holiwood Trainer Club“, защото имам възможност да чуя през какво преминава здравословния им начин на живот, а така ми дават пресни идеи за подобряване на услугата си.

Ти преподаваш всичко от cross-fit, през кикбокс и йога. Коя от тези тези тренировки ти е любима за преподаване?
Честно казано, обичам ги всичките, защото те задоволяват моите различни нужди, тези на клиентите, учениците и всички членове на клуба. Обичам да помагам на хората, да намаляват стреса с йога. Наслаждавам се и когато медитираме, за да докоснат места в съзнанието и тялото си, до които все още не са достигали. Няма нищо по-удовлетворяващо от това да видиш как някой освобождава сили, които са спели до сега в тялото му. Обичам и да мотивирам хората за сила, която да пренасят през целия си ден и в различните сфери на живота им. Харесва ми и да знам, че някой в началото на кикбокс кардиото едва е издържал 10 минути, а след 5-6 седмици спокойно минават през пълната програма, подобрявайки сърдечния си ритъм, мускулната издръжливост, силата и въздуха си.

Как изглежда твоята диета и фитнес режим? Как съчетаваш натоварения график със здравословния лайфстайл?
Личната ми диета и режим изглеждат точно, както виждаш, когато се впишеш в www.TheHollydoowTrainerClub.com. Аз съм на 41 години и благодарение на здравословното хранене и редовни упражнения се чувствам на 25. Често ме бъркат за 20-30 годишна. Искам всички наистина да разберат, колкото важно е здравословното хранене и редовният спорт. Те са ключът към извора на младостта и качеството на живота! Балансирам графика си със стратегия от 10 точки:

  1. Господ, целта ми за мотивация, образование и вдъхновение на хората поставям на първо място.
  2. Ежедневни молитви, медитация и позитивно отношение към ежедневните ситуации.
  3. 7-8 часа сън всеки ден.
  4. 5-6 лични тренировки без клиенти.
  5. Здравословен план за хранене в следващите 5-6 дни.
  6. Петъчна среща с гаджето ми.
  7. Уикенди със забавления. В определени съботи работя, де.
  8. Отказвам занимания, които не влизат в стратегическия ми план.
  9. Приемам филантропски работи, но спазвам спецификата на личните ми часове за работа и изпълнение на личните си цели.
  10. Напътствам други треньори и инструктори, за да им помогна в развитието на успешен фитнес бизнес.

Автор: Десислав Янкулов Източник: The Path