Биреното шкембе може да те убие

Е, не буквално, но все пак статистиката показва, че бирените тумбаци са едни от признаците, които вещаят висока смъртност при мъжете и жените.

Чували ли сте за Индекса на телесното тегло? Това е този индекс, който определя нормалните ви килограми, според височината ви. Има различни изследвания, които твърдят, че този индекс трябва да има различни стойности, но най-популярното твърдение е, че той е плод на простото изчисление от височината ви в сантиметри и изваждането на 100 от него, ако сте мъж, и на 110, ако сте жена.

Обяснявам с пример: Ако сте мъж, който е висок 180 сантиметра, тогава вашият Индекс за телесното тегло е равен на 180, минус 100, което прави 80.

Толкова килограма трябва да сте, ако искате да сте в графата с перфектните пропорции.

Но нека това не ви заблуждава. Отлично знаем, че килограмите са нещо много относително. Няма как да не сте виждали дебели хора, които да са леки и слаби, които да са тежки. Тук е въпрос на костна структура и мускулатура.

Ако в живота си не сте вдигали нищо по-тежко от чашата с ракия, тогава е прекалено възможно да сте объл на външен вид, но кантарът все така да показва прилични килограми. Съвсем различни ще са показателите му, ако сте с физиката на модел за бельо. В такъв случай външният вид пак не е фактор за изражението на циферблата от кантара.

Стига съм философствал на тази тема. Нека се върнем към причината, защо всъщност биреното шкембе може да ви убие.

Една медицинска статистика сочи, че фокусирането на килограмите в една определена част от тялото ви създава сериозен хормонален дисбаланс, който води до редица сърдечни заболявания, водещи най-често до смърт. Биреният тумбак е точно такова неправилно разпределение на телесните ви мазнини.

Отчетен е двоен риск от летален край при хората с този физически дефект, отколкото при онези, които страдат от наднормено тегло или пък тези, които са под нормите.

Помислете внимателно следващият път, когато бъркате доволно в пъпа си след осмата бира на полувремето на мача от Шампионската лига.

Автор: Десислав Янкулов Източник: GQ Magazine