Три въпроса, с които да преосмислите живота си

Един от най-големите житейски проблеми на нашето общество е откриването на смисъла в собствения си живот. Това е и проблем, с който философията се занимава от хилядолетия, но така и не достига до един-единствен правилен отговор. Истината е, че човек сам трябва да открие пътя пред себе си и да го следва, за да види къде ще го отведе. Преди да поемем към това пътешествие, ние трябва да си зададем три на пръв поглед прости въпроса, които ще определят бъдещето ни, формирайки настоящето.

  1. Какво искам? – Обикновено е изключително трудно да си отговорим точно на този въпрос. Причината е, че повечето от нас не гледат цялостната картинка от живота си. Опитайте се да се погледнете отстрани и се опишете пред самия себе си. Що за човек сте? Какви мечти имате? Кои са приятелите ви? Какво е семейството ви? Едва тогава ще разберете, какво всъщност искате от живота си.
  2. На кого бихте могли да помогнете? – Егоизмът никога не е правилният отговор. Никога не правете нещо само за себе си. Истината е, че и да искате, няма как да стане, защото винаги имаме външни фактори, които ни подтикват да направим едно или друго. Било то, за да се харесаме на жена или да угодим на родителите си. Хората вършим всичко в нечие чуждо име. В това да чуем и видим одобрението на поне още един човек в живота си. Питайки се, на кого бихме могли да помогнем, ние обогатяваме личността си. Изграждаме образа, който ще виждат поколенията след нас. От това зависи, дали ще ни споменават с добро или лошо.
  3. Защо не сега? – Правилният отговор винаги е „Сега!“ Ако чакаме да дойде удобния момент или подходящата възможност, а много често дори си казваме, че все още не сме готови, тогава никога няма да направим следващата крачка. Ако искате да спечелите жената на мечтите си, отидете и я спечелете сега! Ако искате работата, която ще промени живота ви, излезте от прага на дома си и я заслужете. Каквото и да искате да постигнете в краткия си житейски път, никога няма да има по-удачно време от сега.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success.com