Колкото повече работиш, толкова по-нископродуктивен ще ставаш

Не искахте ли да чуете точно това? Все пак в България го ползваме за свое верую. Дори обмислям да го предложа за новия слоган към представянето на страната ни в чужбина. „По-малко работи, по-добър бъде“ или нещо такова.

Шегата настрана, защото в заглавието ми има много истина.

И преди да ме разкритикуваш, като мързелив мрънкач, който обича да дава акъл на другите, ще ти кажа, че изводът не е мой, а е на една огромна част от най-добрите изпълнителни директори във водещи световни компании.

Те дават просто пример. По-конкретно един от тях дава конкретния пример и той е следният:

Исках да съм продуктивен, защото това ме прави щастлив и затова опитах да максимизирам времето, което прекарвам на работа. Но по-късно осъзнах, че това пряко започна да се отразява на дефиницията ми за „продуктивност“. Започнах да се чувствам виновен, когато правех, каквото и да било друго, но не и да работя. Всичко останало – спорт, време със съпругата ми и време за отдих. Това бяха все непродуктивни неща. Изведнъж се оказах в позиция, в която не можех да презаредя батериите си, което на практика означаваше, че по ирония на съдбата, колкото повече работех, толкова по-нископродуктивен ставах.

Въпросният пример ни показва, че не времето през деня е това, което не ни достига, за да вършим работата си по-качествено, а това, как разпределяме миговете, в които не сме зад бюрото.

Хората трябва да са наясно, че възможността да направят нещо друго, извън службата, е това, което ни обогатява достатъчно, че да научаваме нови неща, които да ни помагат в работата.

Ако извън офиса не правим нищо друго и не си говорим с различни хора, тогава как да очакваме, че във всеки нов проект ще вкарваме нужната доза креативност и новаторско мислене. Идеята няма как да дойде сама, ако нещо не ни е побутнало в тази посока. Може да е разговор по телефона с приятел, може да е нова книга, която сме прочели, може да е разказът на жена ни за прекарания ѝ ден или дори телевизионното предаване, което баба ти не изпуска всеки ден.

Ценете „свободното си време“, ако искате работата ви да е достатъчно ефективна, че да ви носи нужното удоволствие.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success.com