Няколко причини, че не бива да се притесняваш за пари

Едно от най-големите опасения на съвременния човек е да не остане без пари. Повечето хора имат право да се притесняват, но има и известна група от такива, които го правят без да има нужда. Как да разбереш, дали си от тях? Прочети долните признаци и ако поне в половината от случаите откриваш себе си, значи парите в живота ти не са особено голям проблем и се страхуваш напразно.

  • Никога не си стигал лимита на картата си – Това говори за теб, че си човек, който умее да си прави сметка.

    Лимитът на дебитната или кредитната ти карта можеш сам да го определяш и щом до сега не ти се е налагало да го достигаш, значи държиш всичко под контрол.
  • Спиш спокойно нощем – Хората губим съня си по няколко причини – семейни проблеми, проблеми в работата и проблеми с парите. Ако заспиваш вечер спокойно, без да пресмяташ утрешните си разходи, тогава парите за теб не са особено голям проблем.
  • Ползваш кредитната си карта за удоволствия, а не от нужда – Ако кредитната ти карта влиза в употреба, когато си на пазар, на ресторант или си купуваш билет за екскурзия, значи си финансово обезпечен. Лошото идва, ако я ползваш за погасяване на текущи сметки и ремонти.
  • Не се притесняваш, че можеш да загубиш работата си – Хората с финансови затруднения се усещат най-много по страха, че утре може вече да не са на работа.
  • Не си позволяваш да закъсняваш със сметките – Това притеснение идва от факта, че не си сигурен утре дали ще имаш пари, за да ги оправиш.
  • Предплащаш сметките си – Хората с финансови затруднения гледат максимално бързо и по възможност по-рано да оправят належащите си сметки, като кредити, абонаменти към телевизия, ток, интернет и т.н.
  • Хората често те питат, как да управляват финансите си – Виждат в теб човек, който има сериозен опит с решаването на финансови проблеми, което винаги изхожда от личния ти опит.
  • Пестиш повече, отколкото инвестираш – Спестяванията са признак за несигурност, че утрешният ден може да е по-лош от днешния.
  • Лишаваш се от дребните ежедневни удоволствия – Ако често ти се налага да се лишаваш от насладата на един сладолед или пък петъчно излизане с приятели, значи не си особено стабилен финансово.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider