Новите $20 ще са с лика на цветнокожа дама

В САЩ са на път да направят една огромна крачка към либерализацията на цветнокожите и жените в страната, въвеждайки една голяма промяна в най-разпространената си банкнота с номинална стойност от $20.

Финансовото министерство в страната е взело решение да промени лика на банкнотата, заменяйки Андрю Джаксън с Хариет Тъбман.

Историята на тази жена е, че е първата дама, спасила се от робството през XIX век, когато репресията на афроамериканците е била в разгара си.

В последствие Тъбман изгражда „канали“ за спасение на хора към свободните щатите и Канада и така се превръща в една от най-значимите фигури сред дейците за равноправие на етносите.

Самата идея за въвеждане на жена във валутната система на САЩ не е нова, тъй като феминистките организации в страната имат огромно влияние върху политическия и социален живот отвъд Океана.

През 2020 стават точно 100 години откакто жените в Америка получават правото да гласуват и те имаха за идеята този юбилей да се почете с нещо подобно, макар да получаваха отпор от правителствата до сега.

Въвеждането на новата банкнота в обръщение се очаква да се случи до края на годината, което пък от своя страна би трябвало да има положителен ефект върху долара в глобален мащаб.

Автор: Десислав Янкулов Източник: „Дарик“ радио, цитиран от Economic.bg