Гласуването стана задължително, ама не съвсем

Днес в Парламента депутатите взеха трудно решение, за да направят гласуването в Република България задължително.

Гласовете „За“, „Против“ и „Въздържал се“ бяха разпределени съответно 109, на 74, на 10, като основно подкрепата дойде от управляващата партия – ГЕРБ, а съпротивата традиционно бе проявена от БСП и ДПС.

Изглежда подобно решение звучи някак шеговито на голяма част от народните представители, защото Гроздан Караджов направи глупавото предложение в закона да се добави текст от произведението на Алеко Константинов – „Избирателен закон“.

От ДПС също се опитаха да прокарат своята „вратичка“, като държаха в крайния текст да се помещава изречение, което гласи: „да се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува.

“ Идеята им е пределно ясна и тя цели да се даде същото право на турците с български паспорти да гласуват по далеч по-улеснен начин от досегашното им извозване с автобуси, което е една от най-зле пазените обществени тайни.

На пръв поглед решението за задължителното гласуване изглежда една отлична идея, но от ГЕРБ признаха, че този закон лесно би могъл да бъде оспорен от Конституционния съд, което на практика обезсмисли цялото упражнение и го превръща в голям фарс.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Дневник