Запознайте децата си с парите

Ако искате вашите наследници да уважават и ценят парите, тогава трябва да ги възпитате именно по такъв начин, че те да го правят от ранна детска възраст.

Много майки се оплакват, че децата им често ги излагат по магазините, искайки всичко, което очите им зърнат. Истината е, че това е въпрос на възпитание, а не на невинни детски прищявки.

Предлагам ви да научите рожбите си на няколко прости, но дългосрочно значими неща за парите, ако искате един ден да ги видите като успели хора, знаещи и заслужаващи мястото си в обществото.

  1. Научете ги на разликата между желанията и нуждите – Парите имат точно две функции – да задоволяват нуждите и да утоляват желанията ни. Разликата е много проста, но човек често го разбира на прекалено късен етап от живота си.
    Нужда е наличието на храна в хладилника. Нужда са топлите дрехи през зимата. Нужда е светлината през нощта. Това и още редица неща се причисляват към човешките потребности, които дефинират нормалния ни живот.
    Желанията са нещата, които искаме да имаме отвъд първичните ни потребности. Желание е да имаме голям апартамент, да караме бърза кола или да отидем на екзотична екскурзия. В детските очи е въпрос на желание, дали ще ни стигне една кукла, за да си играем или ни трябват 10, за да олицетворим въображението си.
    Ако успеете да научите детето си на тези основни разлики, тогава сте една крачка по-близо към това да сте добър родител.
  2. Научете ги за стойността на парите – Парите сами по себе си са просто шарени листчета, които в най-добрия случай биха ни послужили за бърсане на лицето или някои други по-деликатни части.
    Научете децата си за номиналната стойност на банкнотите и какво биха могли да си позволят с всяка от тях. Ако 10 лева е стойността на обяда ви в службата, то те са нищо, ако трябва да си плащате сметката за тока. 10 лева са няколко килограма банани или пък един от билетите за киното, на което сте отишли семейно. Ако детето разбере, че с 10 лева може да си позволи различни по значимост неща, тогава то бързо ще приоритизира харчовете си, когато започнете да му давате джобни. Така рискът да си купи пакет цигари, ако щете, е далеч по-малък, отколкото, ако тепърва ще научава как и защо се вадят пари.
  3. Научете ги, че търговците искат само и единствено парите ви – Търговията е „мръсен“ бизнес. Дори занимаващите се с този вид дейност, осъзнават, че целта им е да продадат нещо на далеч по-висока стойност, отколкото струва само по себе си.
    Реално няма такова нещо, като промоция на пазара. Все още не се е родил търговец, който да произвежда нещо и да го дава на стойност същата или по-ниска от тази, на която го е произвел.
    Сами можете да осъзнаете, че се подвеждате от различните рекламни кампании, които са навсякъде около нас, без да осъзнаваме, че оставаме измамени.
    Научете детето си, че където и да има намесени пари, трябва да бъдат нащрек, ако не искат да останат излъгани от изкусните търговци, на каквото и да било.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider