Близо 4000 автокражби за 2015 и тази година вървим със същото темпо

От МВР излязоха с официална информация, че за изминалата 2015 година регистрираните кражби на автомобили в България са 3956, а разкритите престъпления са под 10%, което се равнява на 358.

Статистиката не е никак обнадеждаваща, особено при факта, че за 2016 в първото тримесечие са били задигнати 856 коли, а само 47 от тях са били върнати на законните им притежатели.

Проблемът е, че една кола е съставена от безброй малки части, които с малко повече усилие от крадците се разкомплектоват и биват търгувани в автоморгите и магазините за авточасти втора ръка.

Подобна дейност прави разкриването на този тип престъпления почти невъзможно.

Статистиката ни дава и други данни, касаещи най-популярните сред джамбазите марки. Те са коли от среден клас, произвеждани в периода 2002-2009 и най-често марките са Volkswagen, Audi, Mercedes, BMW, Opel и Toyota.

От полицията разработват нови методи за повишаване на успеваемостта при този род кражби, като се консултират с европейските си и световни колеги от Интерпол и Европол. Прави се опит законните търговци на авточасти да бъдат следени по-зорко и да им се наложи лицензионна политика, с която да изискват от своите клиенти документи за произход на всяка една част, която искат да продадат при тях.

Подобно нещо изисква много сериозни промени в законодателството, но 10% разкрити престъпления е плачевно лоша статистика, което си е повод за притеснение от собствениците на коли в България. Особено на хората с по-скромни възможности, каквато е по-голямата част от населението.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Economic.bg