Замени самобръсначката с бруснача

Някога попадал ли си на старите принадлежности на дядо ти и там да си намирал някакво странно изобретение, което прилича на самобръсначка, но има неестествена форма в главата, където устройството се отваря и затваря? Ако си попадал на такова нещо, да знаеш, че това е предшественикът на самобръсначките и се нарича бръснач. Звучи далеч по-мъжествено, нали?

Има защо да е така, тъй като бръсненето си е чисто мъжка игра, която напоследък се пренебрегва от повечето младоци наоколо. Неглижираната мода с брадите си е завладяла обществото ни, което не е непременно нещо лошо, но аз все така си остават привърженик на брадата на 2-3 дни.

Ако си от онези, които често щавят лицето си, тогава все още се питаш, защо ти е притрябвало да заменяш евтината самобръсначка с нещо, което се смята за отживелица? Причините са няколко и сега ще ти ги изтъкна.

  1. Далеч по-евтино е – Е, купуването на основната машинка си е инвестиция, няма какво да ви лъжа. Рядкост е да си намериш качествен бръснач, което само по себе си го оскъпява. Но веднъж купиш ли си машинката, ще забравиш завинаги, защото тя е на практика вечна. От тук насетне ти оставя да си купуваш ножчета, който вървят в комплект по десетина и се продават в книжарниците. Цената на добър бръснач може да достигне до стотина лева, а ножчетата са около десетина стотинки за бройка.
  2. Ще достигнеш до нови измерения на гладкото бръснене – Колкото и скъпа самобръсначка да съм си купувал, винаги в огледалото виждам подадените коренчета на брадата си. С бръснача това остава в миналото, защото острието обикновено е далеч по-остро и тънко от всеки познат друг продукт на пазара. След едно минаване в огледалото съществува риска да видиш по-младата своя версия и едва да се познаеш.
  3. Той е екологичното решение – Самобръсначките за еднократна употреба съдържат големи количества пластмаса, която добре знаем, че в природата има нужда от стотици години, за да се разгради. Бръсначът е изцяло метален в 99% от случаите, а знаем, че металът е напълно рециклируем продукт и освен това с едно ножче ще изкараш няколко месеца, а само по себе си то е от порядъка на 1-2 грама.
  4. Бръсненето се превръща в ритуал – Бръсненето никога не е било предвиждано за нещо, което човек прави между другото. То е една от забранените зони за жени, което трябва да получава нужната почит от мъжкото съсловие. И без това са останали прекалено малко неща, които да отличават мъжете от жените, така че е добре да отдаваме нужното уважение на този свещен ритуал. Идеален начин за това ползването на бръснач.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Esquire