Защо зърната ни са по-тъмни от другите части на кожата?

Ето ви една тема, върху която 100% сте разсъждавали поне един път в живота си. В този ред на мисли може да сте се запитали и за различния цвят на кожата на пениса, както и на дланите. Това все са въпроси, които имат един-единствен отговор.

Всичко е въпрос на меланин и хормони.

Или поне така твърдят учени от Колумбийския Университет в Ню Йорк.

Когато ни удари пубертетът, тялото ни бива бомбандирано от естроген и тестостерон, което кара всичките ни органи да търпят промени в следствие на меланина, произвеждан в огромни количества в този период от живота ни.

Именно тази аминокиселина определя и цвета на косата ни и същевременно кара определени части да потъмняват.

Това отговаря и на един друг въпрос, който касае цвета на косата при бебетата. Много са случаите, в които русите коси потъмняват с времето и отговорник за това е именно меланинът.

Имам и една лоша новина за вас. Един учен в сферата на име д-р Бордон е достигнал до извода, че потъмняването на кожата на тялото ни може да се дължи и на заболяване от диабет. Обикновено тези симптоми се наблюдават в областта на врата, подмишниците и бедрата.

Хората имаме и пряко влияние върху този феномен. Ако качим бързо килограми засилваме ефекта на потъмняването, както и го отслабваме, ако започнем да линеем.

Неестественото потъмняване на зърната може да е признак за нещо още по-лошо от диабета – рак на гърдата.

Има и по-безобидни възможности, като търкането в найлонови материи на дрехите. Това също би накарало зърната ви да потъмнеят за кратък период от време.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Independent