Пазарджик налага глоба от 500 лева за носене на бурка

Общинарите в Пазарджик взеха решение да „съблекат“ върволицата от бурки в града и околието, като превантивна мярка срещу повишената опасност от терористични заплахи и Европа.

Полицията вече ще налага глоба от 500 лева за носенето на бурка на публично място при първо провинение, а за повторно нарушаването на наредбата санкцията ще е в размер от 1000 лева.

Решението предизвика вълна от задоволство у гражданите, тъй като Пазарджик се прослави като един от градовете в България с най-голяма толерантност към излямизацията на населението. Там бе открита и най-голямата подръжническа група към Ислямска държава в цялата страна, за което в момента се води дело.

Мълвата в града е, че жените, които се носят с бурки по улиците, са от малцинствата и нито една от въпросните жени не го прави от религиозни съображения. Циганките в пазарджишко обслужвали политически интереси с демонстративното си поведение, но изглежда, че това е към своя край, стига забраната да се спазва от униформените.

Ответните реакции са, добре познатите ни аргументи за дискриминация и расизъм, с които толкова много се спекулира в последните години. Циганите в Пазарджик готвели гражданско неподчинение в отговор на общинското решение, но по всяка вероятност заканите им ще останат неподплатени с действия.

Забраната се очаква да влезе в сила от 28 април тази година, когато е и сесията на общинския съвет в града.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Vesti.bg