Какво е това животно глутен?

От едно известно време ми се случва все по-често да слушам хората да говорят за глутен и как той бил вреден и не бивало да се храним с него. Първоначално започнах да се чудя, що за храна е това, като никъде не я продават, а пък всички се плашат от нея. Поразрових се в интернет, за да се образовам малко и да не се излагам пред чужденците и ето, какво открих там.

Оказва се, че глутенът е определен вид протеин, който се съдържа в зърната на житото, ръжа, ечемика и понякога овеса.

В общи линии почти всички зърнени продукти притежават този вреден протеин.

Проблемът с него оказва се е за храносмилателната система. Около 6% от населението по света са хора, страдащи от нетърпимост към глутена, но по-лошото е, че трудно се установява този проблем. Той просто се изразява в по-лесното трупане на килограми от приема на зърнени храни. На практика цялото съдържание на глутенов протеин преминава безпрепятствено през храносмилателната ни система и се озовава в мастната тъкан, която така любезно ни топли през зимата и ни кара да се срамуваме през лятото.

Има по-лоши случаи на нетърпимост към глутен, но за щастие те са около 1% в глобален мащаб. Тогава организмът ни е до такава степен отблъснат от тази съставка, че тънкото ни черво започва да се държи странно и спира да функционира правилно, ако не предприемем своевременни мерки относно храненето си.

Едно проучване в САЩ показва, че 30% от потребителите на пазара са хора, които избягват глутена, но го правят от различни подбуди. Едните се грижат за здравословното си състояние, тъй като са установили нетърпимостта си към него, а другите просто искат да се грижат за външния си вид, което също е добре.

Автор: Десислав Янкулов Източник: The Path Mag