Качествата на харизматичния лидер

Сигурно искате служителите ви да ви уважават и да следват примера ви, за да върви работата, нали? Кой уважаващ себе си бизнесмен не иска точно това? В България по принцип е малко трудно, защото връзката работодател-работник е прекалено студена. У нас все още не сме изградили онези навици, които да ни помагат да гледаме в една посока и да изпитваме взаимно уважение едни към други. Работодателят цели да експлоатира на безценица служителите си, докато самите те мечтаят за работа, в която гледат сериали по цял ден, играят игрички и им се плаща за това, сякаш са изпълнителни директори на глобална компания.

Излизаме от негативното русло, за да ви разкажа за положителните качества, които трябва да притежава всеки лидер, ако иска хората му да го следват безрезервно.

  1. Печелят уважението им – Уважението е нещо, което се печели с постоянство и принципи. Добрият лидер знае как да го заслужи и да го поддържа. На практика това е и най-важното нещо от списъка, който ще ви изброя по-надолу.
  2. Притежават „хало ефекта“ – Хало ефектът е способността да карате околните да мислят, че сте способен на велики неща във всеки един момент. Това един вид е излъчване на самоувереност, която е препокрита с резултатите от вашия труд.
  3. Усъвършенстват качествата си – Добрият лидер знае, че никога не е перфектен и никога няма да бъде, но винаги може да се поближи повече и повече до съвършенството. За целта те се усъвършенстват ежедневно. Четат книги, изпробват нови неща, вслушват се в съвети и се поучават от грешките си.
  4. Целеустремени са – Хаотичните хора са обречени на посредственост, докато лидерите са такива, че знаят на къде са се запътили. За да избере човек правилната посока, той трябва да си е поставил цел, която винаги да е пред него.
  5. Поемат пълна отговорност – „Спечеля ли, печеля за цял народ. Загубя ли, губя само себе си.“ Това са едни до болка познати думи на Васил Левски, който спокойно може да се каже, че е един от най-великите лидери в нашата история. Това са думи на човек, който е готов да понесе отговорността за един цял народ на плещите си. Лидерът в бизнеса обикновено има зад себе си 5-10 души. Нека са 100 или 1000. Дори да е един, добрият лидер ще поеме отговорност за резултатите от неговата работа и ще сподели успеха със същата сила, с която ще понесе поражението.
  6. Резултатът е по-важен от средствата – Човек невинаги може да си служи с честни средства. Това е така, защото резултатът винаги е по-важен от самите тях. Ако в края на работния процес сте си свършили работата, както се очаква от вас, всичко преди това губи значение. Добрият лидер го знае най-добре.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success.com