Яж, обичай и тренирай

Най-важното за добрия външен вид е храненето. Ако не се храниш, както трябва, можеш да прекарваш половината си ден в залата и пак да си отпуснат тюфлек. Е, може би не отпуснат, но ще си тюфлек. Ако искаш това лято мацките да те гледат с лукав поглед, тогава знай, че това, което слагаш на масата, е това, което те прави секси в банския.

Предлагам ти 7 хранителни продукта, за които трябва да намериш място в хладилника, а, ако няма, да направиш.

  1. Суроватка – Ако тепърва се запознаваш със спортния свят, тогава суроватката ти звучи някак непонятно. Това е вид хранителна добавка, която има за цел да замести протеина, тъй като притежава и някои други качества.
    Освен голямото съдържание на протеини, суроватката притежава и един ефект, който кара тялото ти да произвежда повече инсулин. Предполагам знаеш, че това е химикал, с който не бива да се шегува човек и ако имаш проблеми с кръвната захар, тогава трябва да се консултираш с личния си лекар преди да започнеш с консумацията на суроватка.
    В случай, че си сигурен в нуждата си от този хранителен продукт можеш да прибегнеш до него с чаша фреш или шейк. Влиза много приятно и се препоръчва непосредствено след тренировка.
  2. Яйца – И малките деца знаят, че яйцата са отличен източник на протеини, но малко по-малка част от тях са наясно, че ни набавят и аминокиселини.
    Целта на аминокиселините е да ни помогнат в по-бързото възстановяване след спорт. Аз съм от онези фенове на естествения и дълъг пък към успеха, но яйцата са един код за повече живот, ако трябва да дадем пример с компютърните игри. Пак мамиш, но по приемливия начин.
  3. Сладки картофи – Само с протеини не става и ти го знаеш. Тялото ти има нужда от трите основни хранителни елемента – протеини, въглехидрати и мазнини. Разликата идва от количествата и качествата, които приемаме.
    Сладкият картоф си е въглехидрат, както и да го гледаме, но е от онзи тип въглехидрат, който се усвоява бързо и качествено от организма ни. По тази причина той ще ни помогне много в борбата с глада и ще ни донесе много по-положителни резултати след активен спорт.
    Много добра идея е да си запичате сладкия картоф с малко сол върху хартия за печене във фурната. Нарежете си го на чип или може и малко по-дебело.
  4. Авокадо – Авокадото е новото по-здравословно природно масло, защото съдържа мономазнини и големи количества витамин B. Всеки диетолог или фитнес треньор ще ти каже, че авокадото трябва да замести половината ти прием на мазнини и тогава отражението в огледалото ще ти харесва все повече и повече.
  5. Сок от череши – Нужни са ти много антиоксиданти, за да лекуваш мускулната треска, за която имаме доста подробен материал, между другото.
    Още е рано, за да се насладиш на истинския плод, но сок винаги се намира. Гледай само да не е някакъв концентрат, защото там съдържанието на химикали е доста по-голямо.
  6. Зелен чай – Зеленият чай има две функции. Едната – дава ти прилив на енергия, когато вече нивата ѝ са към привършване. Втората – принуждава тялото да черпи от натрупаните запаси в мастната тъкан.
    Погледни надолу и виж гънките, оформящи мекият ти и отпуснат тумбак. Ако искаш по-лесно да се отървеш от тях, зеленият чай трябва да ти стане пръв приятел.
  7. Шоколадово мляко – Това е една от любимите ми напитки сутрин. Освен това е отлично продължение на спортния ден.
    Тежките атлети до един пият мляко, почти колкото пият вода. Съдържанието на калции заздравява костите и сухожилията, а високите хранителни стойности помагат изключително много за растежа на мускулите. Освен това е далеч по-добре да ударите едно мляко с шоколад, когато ви се яде нещо сладко, отколкото да си купите истински шоколад и да си кажете, че ще изядете само 3-4 блокчета. 3-4 блокчета лесно стават десетина. Повярвайте ми – знам от опит.

Автор: Десислав Янкулов Източник: GQ Magazine